Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Podvodníci ponúkajú odškodné za únik osobných údajov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bratislava 26. januára (TASR) - Odborníci spoločnosti Kaspersky Lab objavili novú schému on-line podvodov. Jej cieľom je prinútiť ľudí, aby si mysleli, že majú nárok na finančnú kompenzáciu. Pod zámienkou odškodnenia za únik osobných údajov podvodníci naliehajú na používateľov, aby si kupovali "dočasné čísla sociálneho zabezpečenia v USA" v hodnote približne 9 dolárov (8,16 eura). Obete tohto podvodu boli nájdené v Rusku, Alžírsku, Egypte, Spojených arabských emirátoch a v ďalších krajinách.

Súkromie a ochrana osobných údajov patria v posledných rokoch medzi najdiskutovanejšie bezpečnostné témy. Odborníci spoločnosti identifikovali úplne novú taktiku, ktorá túto tému zneužíva. Táto schéma zahŕňa webovú stránku údajne vlastnenú Fondom na ochranu osobných údajov, ktorý založila Komisia pre obchodovanie USA. Ako bolo uvedené, fond vydáva kompenzácie tým, ktorí sa mohli stať obeťami úniku osobných údajov, a sú k dispozícii občanom z ktorejkoľvek krajiny sveta.

Podvodná webová stránka ponúka záujemcom možnosť skontrolovať, či došlo k úniku ich používateľských údajov. Aby sa tak mohlo stať, musia používatelia uviesť konkrétne priezvisko, meno, telefónne číslo a účty sociálnych médií. Po dokončení sa zobrazí upozornenie, že došlo k prelomeniu zabezpečenia daných účtov. Web varuje, že mohlo dôjsť k úniku fotografií, videí a kontaktných informácií, čo oprávňuje používateľa na kompenzáciu v tisíckach dolárov.

Podvodníci však nepožadujú od používateľa iba zadanie čísla bankovej karty, pričom vyčkávajú na pripísanie platby, ale aj číslo sociálneho zabezpečenia (SSN - deväťmiestne číslo vydané občanom USA, ako aj stálym a dočasne tam pracujúcim obyvateľom).

V každom možnom scenári - či už má používateľ SSN číslo alebo nie - web vždy upozorní na chybu a ponúkne na predaj dočasné SSN číslo za cenu 9 dolárov. Po odsúhlasení je obeť presmerovaná na platobný formulár v ruštine alebo angličtine s kúpnou cenou uvedenou v rubľoch alebo dolároch. Konkrétny formulár závisí od IP adresy obete.

"Podvodníci s najväčšou pravdepodobnosťou pochádzajú z Ruska, čomu nasvedčujú žiadosti o platbu v rubľoch. Navyše podozrivá je aj podobnosť systému s inými ponukami na ľahký zárobok, ktoré pravidelne lákajú obyvateľov Ruska a Spoločenstva nezávislých štátov (účasť v on-line prieskumoch, darčeky, dôchodkové sporenie či ponuky práce). Pointa je však vždy rovnaká, lákavý prísľub ľahko zarobených peňazí, po ktorom nasleduje požiadavka na zaplatenie lacnej služby, či už ide o províziu, 'zabezpečovaciu' platbu alebo dočasnú SSN. Nová schéma sa odlišuje svojím zameraním na ochranu osobných údajov, v ktorej našli podvodníci ďalšiu príležitosť zarobiť," komentuje situáciu Miroslav Kořen, generálny riaditeľ spoločnosti Kaspersky Lab pre východnú Európu.