Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Podvodníci ponúkli štátom EÚ najmenej 400 miliónov falošných vakcín

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nešpecifikované zločinecké kruhy sa snažia profitovať z prebiehajúcich očkovacích kampaní v krajinách Únie, ktoré aktuálne spomaľuje nedostatok vakcín.

Brusel 25. februára (TASR) - Podvodníci ponúkli členským štátom EÚ dosiaľ už približne 400 miliónov falošných očkovacích dávok proti COVID-19 v hodnote asi troch miliárd eur. Uviedla vo štvrtok tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na vyjadrenie dvoch nemenovaných vysokopostavených predstaviteľov Európskej komisie.

Agentúra pripomenula, že nešpecifikované zločinecké kruhy sa snažia profitovať z prebiehajúcich očkovacích kampaní v krajinách Únie, ktoré aktuálne spomaľuje nedostatok vakcín.

Správa bola zverejnená v deň, keď šéfovia vlád a štátov EÚ budú prostredníctvom ďalšieho mimoriadneho videosummitu Únie diskutovať o tom, ako spoločne postupovať a čo najúčinnejšie ochrániť svojich 450 miliónov občanov pred novými a nákazlivejšími variantmi koronavírusu. Hovoriť budú aj o tom, ako zabezpečiť stabilné dodávky vakcín, zvýšiť ich produkciu a upraviť ich tak, aby reagovali aj na nové mutácie vírusu.

Pri tejto príležitosti priznali dvaja nemenovaní predstavitelia Európskej komisie, že vlády krajín EÚ dostali ponuky zo strany podvodníkov. Doteraz sa im podvodníci pokúšali predať približne 400 miliónov dávok falošných vakcín v hodnote tri miliardy eur. Podľa ich slov predajcovia falošných vakcín členským štátom vo väčšine prípadov ponúkali očkovacie látky od spoločnosti AstraZeneca, nie je však známe čo ich ampulky skutočne obsahovali.

Podľa predstaviteľov eurokomisie ide o podobné podvodné schémy, ako tie zo začiatku roku 2020, keď sa po vypuknutí pandémie podvodníci snažili priživiť na deficite ochranných rúšok, dezinfekčných gélov či iného zdravotníckeho vybavenia.

Aj šéfka exekutívy EÚ Ursula von der Leyenová minulý týždeň v Bruseli upozornila na skutočnosť, že pribúdajú prípady podvodov s vakcínami a na trhu už kolujú falošné dávky vakcín, rozsah problému však podľa Reuters nebol doteraz známy. Na pripravenosť a odhodlanosť zločineckých skupín zneužiť veľký dopyt po vakcínach opakovane upozorňuje aj Európsky policajný úrad (Europol).





(spravodajca TASR Jaromír Novak)