Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Pohraničiari Iránu na hranici s Afganistanom zastrelili člena Talibanu

Na snímke člen Talibanu. Foto: TASR/AP

K ozbrojenému stretu došlo na iránskej strane hranice v okrese Hirmand, v juhovýchodnej provincii Sístán a Balúčistán.

Teherán 31. júla (TASR) - V nedeľu vypukol v pohraničnej oblasti ozbrojený stret medzi iránskou pohraničnou strážou a silami Talibanu. Afganistan potvrdil, že jeden z jeho pohraničníkov bol zabitý a ďalší zranený. Obe strany obvinili tú druhú, že paľbu začala. TASR správu prevzala z agentúry AFPA.

K ozbrojenému stretu došlo na iránskej strane hranice v okrese Hirmand, v juhovýchodnej provincii Sístán a Balúčistán. Miestny predstaviteľ Meysam Barazandeh potvrdil, že na iránskej strane sa nikto nezranil a "konflikt bol krátky a skončil sa". Sily Talibanu podľa neho strieľali na domy v meste Dust Mohammad.

"Iránska pohraničná stráž použila ťažké a ľahké zbrane a pri streľbe zabila jedného nášho pohraničníka a druhého zranila," uviedlo informačné stredisko afganskej provincie Nimroz.

Irán, rovnako ako mnoho iných krajín, doteraz neuznal novú vládu v Afganistane, ktorú vytvoril Taliban po odchode USA v auguste 2021. Napätie v pohraničnej oblasti zvyšujú problémy s prístupom k vode. V januári iránski demonštranti zablokovali hraničný priechod v provincii Sístán a Balúčistán na protest proti nízkemu prietoku vody v rieke Helmand. Afganistan obviňovali, že vodu zadržiava v priehradách na svojom území.

Na území Iránu našli útočisko milióny afganských utečencov, po návrate Talibanu k moci sa ich počty opäť zvýšili. Teherán má dlhodobo zlé vzťahy s Talibanom, ktorý v roku 1998 vpadol na teheránsky konzulát v severoafganskom meste Mazár-e Šaríf, pričom zabil 10 diplomatov a novinára. Taliban sa vtedy bránil, že za útokom bola skupina, ktorá konala proti rozkazom.