Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Pohraničná stráž: Do Poľska prišli viac ako dva milióny utečencov

Ľudia utekajúci pred vojenským konfliktom na Ukrajine sa zhromažďujú vo veľkokapacitnom utečeneckom centre v poľskom meste Nadarzyn neďaleko Varšavy 17. marca 2022. Foto: TASR/AP

Prevažná časť utečencov sa nachádza vo veľkých mestách Varšava a Krakov, ktoré sa sťažujú na kapacitné problémy, čo sa týka ubytovacích možností.

Varšava 18. marca (TASR) - Viac ako dva milióny utečencov prišli do Poľska od začiatku vojny na Ukrajine, na ktorej územie Rusko 24. februára spustilo rozsiahlu vojenskú ofenzívu. Informovala o tom v piatok poľská pohraničná stráž, na ktorú sa odvolávajú agentúra AFP a stanica BBC.

"Do dnešného dňa (18. marca) o 09.00 h presiahol počet utečencov z Ukrajiny dva milióny. Ide prevažne o ženy a deti," uviedla poľská pohraničná stráž na sociálnej sieti Twitter.

Ako uviedol podľa BBC profesor Maciej Duszczyk z Centra pre výskum migrácie na Varšavskej univerzite, viac ako 500.000 ľudí z Ukrajiny už Poľsko medzičasom opustilo.

Prevažná časť utečencov sa nachádza vo veľkých mestách Varšava a Krakov, ktoré sa sťažujú na kapacitné problémy, čo sa týka ubytovacích možností. Dočasné ubytovacie strediská v športových halách či konferenčných centrách sú totiž uspôsobené len na niekoľkodňové ubytovanie prichádzajúcich ľudí. Tamojší predstavitelia preto nevyhnutne potrebujú zaistiť také priestory, kde budú môcť utečenci zostať aj niekoľko mesiacov. Poľská vláda i prezident Andrzej Duda v tejto súvislosti vyzývajú na medzinárodnú pomoc s náporom utečencov.