Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Na pohrebe zavraždeného krymského Tatára sa zúčastnilo vyše 1000 ľudí

Hrob Rešata Ametova Foto: TASR/AP

Mnohí účastníci dnešného pohrebu sa však domnievajú, že za zločinom môže stáť niektorá z proruských organizácií, či už tzv. krymská sebaobrana alebo krymským premiérom Sergejom Aksionovom.

Simferopol 18. marca (TASR) - Viac ako 1000 príslušníkov komunity krymských Tatárov sa dnes v Simferopole zúčastnilo na pohrebe Rešata Ametova, ktorého mŕtve telo so stopami násilia sa našlo 15. marca v Belogorskom okrese na polostrova Krym.

Identitu muža, ktorý sa 3. marca navštívil sídlo miestnej vojenskej správy, potvrdila podľa vyjadrenia lídra krymských Tatárov Refata Čubarova jeho manželka, informoval internetový server segodnya.ua a rakúska agentúra APA.

Podľa nej sa ďalší člen vedenia krymských Tatárov Zinedin Ibraimov vyjadril, že nechce špekulovať, kto stojí za Ametovovou smrťou, keďže zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne dôkazy.

Mnohí účastníci dnešného pohrebu sa však domnievajú, že za zločinom môže stáť niektorá z proruských organizácií, či už tzv. krymská sebaobrana alebo krymským premiérom Sergejom Aksionovom zriadená tajná služba, píše APA.

"My, krymskí Tatári, máme strach, že vražda môže byť iba začiatkom provokácií s cieľom vyvolať etnické konflikty na Kryme a nálady proti krymským Tatárom," citovala APA imáma Sejerana Arivova.

Otec troch detí - najmladšie má iba osem týždňov, bol v uplynulých týždňoch rozhodným odporcom odčlenenia sa Krymu od Ukrajiny. Podľa videozáznamu, ktorý má k dispozícii krymskotatárska televízia ATR, ho naposledy videli živého 3. marca na demonštrácii proti obsadeniu Krymu, konanej pred vládnym sídlom v Simferopole. Tam ho obstúpili a následne odviedli traja muži, dvaja z nich mali uniformy, informovala webová stránka qirimmuftiyat.org.ua.

Ľudskoprávne organizácie zaregistrovali v uplynulých týždňoch celkove sedem nezvestných odporcov krymskej vlády a odčlenenia polostrova od Ukrajiny. Nevidia však za tým plánovanú akciu, skôr to vnímajú ako dôsledok svojvôle a zneužitia situácie niektorými skupinami, ktoré používajú násilie bez trestnoprávnych dôsledkov.

Human Rights Watch požaduje objasnenie smrti krymského Tatára Ametova

Mimovládna organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW) požaduje objasnenie okolností smrti krymského Tatára Rešata Ametova, s ktorým sa viac ako tisícka príslušníkov tohto etnika rozlúčila dnes v Simferopole.

"Zmiznutie a zavraždenie Rešata Ametova zvýrazňujú už týždeň panujúcu atmosféru nezákonnosti," citovala slová hovorkyne HRW Rachel Denberovej agentúra DPA.