Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Pohreb palestínskeho chlapca vyústil do potýčok s izraelskými vojakmi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o druhého maloletého Palestínčana, ktorého v ostatných dňoch usmrtili vojaci izraelskej armády.

Ramalláh 29. júla (TASR) - Na Západnom brehu vo štvrtok opäť vypukli zrážky medzi Palestínčanmi a izraelskými vojakmi. Tí na hádzanie kameňov a fliaš z davu Palestínčanov reagovali použitím slzotvorného plynu, uviedla agentúra AFP.

K nepokojom došlo po pohrebe 12-ročného Palestínčana, ktorý v stredu podľahol strelným zraneniam. Spôsobili mu ich izraelskí vojaci, strieľajúci na auto, ktoré šoféroval chlapcov otec. Ten neuposlúchol signály a výzvy vojakov, aby zastal a podrobil sa kontrole.

Ulicami mesta Bajt Ummar predtým prešiel pohrebný sprievod s telom chlapca zahaleným do vlajky Fatahu, strany palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása. Po pochovaní tela začali stovky Palestínčanov hádzať kamene na izraelských vojakov, ktorí sa dav snažili spacifikovať a rozohnať použitím slzotvorného plynu.

Izraelská armáda v stredu vo vyhlásení uviedla, že jej vojaci si predtým všimli mužov, ktorí vystúpili z auta a začali kopať v zemi neďaleko kontrolného stanovišťa Bajt Ummar. Pri následnej kontrole tam našli dve tašky, z ktorých jedna obsahovala telo novonarodeného dieťaťa.

Vojaci neskôr dané vozidlo spozorovali opäť a pokúsili sa ho zastaviť štandardnými postupmi vrátane slovných výziev a varovných výstrelov.

"Po tom, čo vozidlo nezastavilo, jeden z vojakov vystrelil smerom ku kolesám auta, aby ho zastavil," uviedla izraelská armáda, ktorá preveruje, či smrteľné zranenie palestínskeho chlapca spôsobila streľba jej príslušníka.

Ako pripomenula agentúra AFP, ide o druhého maloletého Palestínčana, ktorého v ostatných dňoch usmrtili vojaci izraelskej armády: v sobotu zraneniam podľahol 17-ročný palestínsky Arab. Izraelskí vojaci ho postrelili počas protestov v palestínskej dedine Bajta proti výstavbe nelegálnej židovskej osady.