Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

POHROMA v Srbsku: Prívalový lejak vytopil Belehrad

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V priebehu 60 minút spadlo na niektorých miestach vyše 100 milimetrov zrážok — toľko, ako zvyčajne počas jedného mesiaca.

Belehrad 24. júna (TASR) - Búrka s prívalovým lejakom spôsobila v nedeľu večer problémy v srbskom hlavnom meste Belehrad. V priebehu 60 minút spadlo na niektorých miestach vyše 100 milimetrov zrážok — toľko, ako zvyčajne počas jedného mesiaca, informovali televízia B92 a noviny Blic.

Masy vody v uliciach centra mesta a vonkajších obvodov vyvolali rozsiahly dopravný chaos. Električky vôbec nepremávali. Diaľnica vedúca cez Belehrade musela byť kvôli zaplaveniu úplne uzavretá.

Stovky áut, v ktorých sa nachádzali ľudia vracajúci sa z víkendových pobytov, uviazli na uzavretých príjazdových cestách. Hasiči vyslobodili zo zaplavených budov 12 ľudí.

Zástupca primátora Belehradu Goran Vesič informoval, že zaplavených bolo aj 20 materských škôl a vyše 6000 domácností zostalo bez elektriny.

V takomto počasí odohral srbský národný tím vodných pólistov na nekrytom štadióne Tasmajdan svoj rozhodujúci zápas Svetovej ligy proti Chorvátsku, pričom zvíťazil tesne 12:11.