Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Čapí hnízdo nekonkurovalo firmám Agrofertu, tvrdia znalci obhajoby

Bývalý český premiér a prezidentský kandidát Andrej Babiš prichádza na súd 4. januára 2023 v Prahe. Foto: TASR - AP

Štátne zastupiteľstvo na to reagovalo, že na obsahu obžaloby trvá.

Praha 4. januára (TASR) - V stredu pokračuje súdne konanie s českým expremiérom a predsedom hnutia ANO Andrejom Babišom v dotačnej kauze Čapí hnízdo. Vypovedať by mali znalci, ktorí pre obhajobu vypracovali posudky a následne aj obaja obžalovaní, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Do budovy Mestského súdu v Prahe dorazili obžalovaní expremiér Andrej Babiš a bývalá manažérka spoločnosti Farma Čapí hnízdo Jana Nagyová.

Čapí hnízdo nekonkurovalo ostatným firmám Agrofertu, tvrdia znalci obhajoby



Znalci, ktorí na zadanie obhajoby vypracovali ekonomické posudky v kauze Čapí hnízdo, pred pražským súdom v stredu vypovedali, že farma v súťaži o dotácie z EÚ nepredstavovala konkurenciu pre ostatné firmy z holdingu Agrofert, ako to tvrdí obžaloba. Štátne zastupiteľstvo na to reagovalo, že na obsahu obžaloby trvá.

V obžalobe sa uvádza, že Čapí hnízdo v čase požiadania o dotáciu z EÚ konkurovalo iným spoločnostiam z Agrofertu, napríklad Sokolovni v Průhoniciach či Penziónu Labská v Špindlerovom Mlýne. Takto si vraj Babiš dotoval vlastné podnikanie. Obhajobou objednaní znalci to však vyvrátili. Podľa nich si nekonkurovali hotelové, reštauračné ani iné služby podnikov.

Na výpovede ako prvá zareagovala obžalovaná Jana Nagyová. "Ako sme mohli vidieť, vymedzovanie ekonomického trhu je ekonomicko-právna disciplína a je to mimoriadne zložité," uviedla Nagyová. "My sme na to mali krátku dobu a myslím si, že sme nepochybili," dodala k okolnostiam podania žiadosti o európsku dotáciu.

Na výpovede znalcov reagoval aj Babiš. Vraj nechápe, ako mohol štátny zástupca argumentovať, že Čapí hnízdo a penzión Labská sú na rovnakom trhu, keď Labská sa nachádza na zjazdovke. "Je to nezmysel, skutočne absurdné," dodal Babiš.



Pražské Štátne zastupiteľstvo podľa hovorcu Aleša Cimbalu trvá na obsahu obžaloby, ktorá hovorí v neprospech toho, že by Farma Čapí hnízdo bola malým alebo stredným podnikom. Zdôraznil, že dôkazy budú hodnotené vo vzájomných súvislostiach a nielen jednotlivo.

"Ešte nie sme na konci dokazovania. Nechajme to dokazovanie prebehnúť. Až budú všetky dôkazy pohromade, potom príde priestor na záverečnú reč a bude na mieste, aby to štátny zástupca zhrnul a potom sa s tým vyrovná aj súd," dodal na záver Cimbala.

Babiš: Môj syn si únos na Krym vymyslel



Bývalý predseda českej vlády Andrej Babiš v stredu na súde v kauze Čapí hnízdo spochybnil posudok psychiatričky, ktorá vypovedala pred Vianocami o zdravotnom stave jeho syna a uviedla, že stav Babiša mladšieho je stabilizovaný a je schopný zúčastňovať sa na súdnom procese. Argumenty psychiatričky označil expremiér za problematické a tvrdil, že únos na Krym si jeho syn vymyslel.

Jeden z Babišových advokátov čítal pasáže z uznesenia, ktoré sa týkalo údajného únosu Andreja Babiša mladšieho na Krym. Citoval tiež znalecké posudky, ktoré vypracovali švajčiarski lekári. Podrobne sa opäť vracal k popisu zdravotného stavu expremiérovho syna. V uznesení okrem iného zaznelo vyjadrenie matky Andreja Babiša mladšieho, že si jej syn únos vymyslel.

Uznesenie okomentoval aj expremiér. "Ja tu šesť rokov počúvam od médií, že som nechal uniesť syna pánom Protopopovom. To je odporné klamstvo. Aký väčší dôkaz môže byť než výpoveď jeho matky, ktorá je najbližšia a ktorá s ním žila?" pýtal sa bývalý premiér. "Náš syn, Andy, si to vymyslel, bohužiaľ. Tu je to čierne na bielom," povedal Babiš a dodal, že on len chcel, aby sa jeho syn liečil a ten ho preto nenávidel.

Ďalej reagoval na decembrovú výpoveď znalkyne, ktorá skúmala zdravie jeho syna. "Veľmi ma to všetko mrzí. Bol som šokovaný z toho, že jedna zo znalkýň hovorí, že je neštandardné, že sa o syna staral pán Protopopov," povedal Babiš. Petr Protopotov je manžel psychiatričky Dity Protopopovej, ktorá Babiša juniora istý čas liečila.

"Starať sa o také dieťa je veľmi náročné. A ja som sa pýtal, čo mám robiť. Bol som preto vďačný, že som nakoniec prehovoril jej manžela a Andy sa stal súčasťou ich rodiny," povedal bývalý predseda vlády a zároveň vyhlásil, že znalkyňa popierala v posudku samú seba.

Za svoj výstup voči psychologičke na decembrovom pojednávaní sa ospravedlnil. Zopakoval, že sa celý život o svoje deti staral, poslal ich na najlepšie školy a všetko im zariadil vrátane kúpy domu. Ďalej uviedol, že pacienti trpiaci schizofréniou chorobu popierajú a majú sklon k agresivite. "Často aj zavraždia svojich rodičov," dodal na záver Babiš.



Vypovedať by mali znalci aj obžalovaní



Na poslednom pojednávaní 19. decembra obhajoba preložila súdu dva posudky z odboru ekonómie, ktoré sudca Jan Šott akceptoval. Týkajú sa problematiky vymedzovania konkurenčných výrobkov a služieb a riešia tiež otázku malých a stredných podnikov, čo je pre prípad kľúčové.

Obhajoba zároveň požiadala o výsluch znalcov, ktorí posudky vypracovali. Sudca preto konanie odročil na januárové termíny, čím sa celý proces zdržal. Pôvodne sa predpokladalo, že by záverečné reči mohli zaznieť ešte pred Vianocami.

Následne by mali poskytnúť doplňujúce výpovede obaja obžalovaní. Bývalý premiér svoj zámer vypovedať avizoval ešte v decembri. Zatiaľ riadnu výpoveď od začiatku súdneho procesu neposkytol. V septembri len predniesol úvodnú reč a na otázky súdu a štátneho zástupcu odmietol odpovedať.

Po ich výpovediach by už mali zaznieť záverečné reči. Je otázne, či bude rozsudok vynesený do prvého kola prezidentských volieb, v ktorých Andrej Babiš kandiduje. Ak by zvíťazil a stal sa prezidentom, získal by tým imunitu, čím by sa vyhol ďalšiemu súdnemu procesu.

Bývalý český premiér Babiš je v kauze Čapí hnízdo obžalovaný z napomáhania k dotačnému podvodu s cieľom získať takmer 50 miliónov českých korún (približne dva milióny eur) na stavbu multifunkčného centra a z poškodenia finančných záujmov EÚ. Dotácia bola určená malým a stredným podnikom. Okrem neho je v prípade obžalovaná aj bývalá manažérka Jana Nagyová. Podľa obžaloby Babiš a Nagyová účelovo tajili, že skutočným žiadateľom o dotáciu je koncern Agrofert.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)