Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Kauza Čapí hnízdo: Tento príbeh sa nestal, tvrdil Faltýnek

Na snímke uprostred bývalý český premiér Andrej Babiš čaká na začiatok pojednávania na Mestskom súde v Prahe v pondelok 12. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Andrej Babiš v utorok požiadal, aby z dnešného pojednávania na súde bola vylúčená verejnosť. Sudca jeho požiadavku nevyhovel.

Praha 14. septembra (TASR/Teraz.sk) - Príbeh, ktorý "vymysleli" policajné orgány o Farme Čapí hnízdo, sa nestal. Povedal to v stredu bývalý šéf poslaneckého klubu hnutia ANO Jaroslav Faltýnek na súde v kauze dotačného podvodu. Informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Keď som si prečítal tie výmysly policajných orgánov, tak som neveril vlastným očiam," začal svoju výpoveď Faltýnek. O tom, že by s jeho konaním vo funkcii člena predstavenstva vo firme Agrofert mohol byť potenciálny problém, sa podľa jeho slov dozvedel, až keď si prečítal svoje obvinenie v septembri 2017.

"Podľa môjho obvinenia z roku 2017 sme mali uzavrieť fiktívnu a účelovú zmluvu," uviedol Faltýnek. Sudcovi vysvetlil, že spoločnosť ZZN Agro Pelhřimov predal Agrofert preto, lebo nebola potrebná. Predstavenstvo podľa neho vedelo, že záujemcami o kúpu akcií sú jeho deti.

V pojednávacej miestnosti položil rečnícku otázku, či je trestným činom predať akcie nepotrebnej spoločnosti a vytvárať zisk. "Tá investícia stála miliardy korún. Myslíte si, že sa oplatí kvôli piatim percentám páchať dotačný podvod?" spýtal sa.

Na snímke bývalý šéf poslaneckého klubu hnutia ANO Jaroslav Faltýnek pred tým, ako vypovedal na súde v kauze Čapí hnízdo 14. septembra 2022 v Prahe.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová


Faltýnek poprel, že by sa Babiš o Čapí hnízdo niekedy zaujímal. Priznal, že sám sa tam bol niekoľkokrát pozrieť. "Je to krásny areál," doplnil.

Jaroslav Faltýnek pred začiatkom výsluchu novinárom povedal, že počas jeho profesijného života robili vo firmách, kde pôsobil, desiatky až stovky takých transakcií. "Je to pekne vymyslený príbeh, ktorý má jediný cieľ a to je dostať Babiša von z politiky," dodal.

Kauza mala podľa Faltýnka negatívny vplyv na jeho zdravie aj na jeho rodinu a politickú kariéru. "Ja som to celé prežil, bol som dvakrát vydávaný Snemovňou. Vy ste na mňa všetci robili hon niekoľko rokov," povedal novinárom ešte pred začiatkom pojednávania.

Obžalovaná Nagyová sa ospravedlnila Babišovej rodine


Bývalá manažérka Farmy Čapí hnízdo Jana Nagyová, ktorá je v kauze obžalovaná, sa v stredu pred súdom ospravedlnila rodine Andreja Babiša. Ak niekto v prípade pochybil, bola to podľa jej slov ona. Informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Chcem sa ospravedlniť celej rodine pána Babiša. Ak niekto kedysi pochybil, bola som to ja," povedala po tom, ako sudca prečítal výpovede svedkov z prípravného konania, ktorí v stredu odmietli vypovedať pred súdom. "Nikto z tejto rodiny tu nemá čo robiť," uviedla Nagyová a dodala, že mohla v minulosti "čisto hypoteticky niečo zle vyhodnotiť".

Babiš sa jej za toto vyjadrenie poďakoval. "Všetkým v tejto miestnosti a v celej Českej republike je jasné, že ak by som nešiel do politiky, tak by žiadne trestné stíhanie neexistovalo," dodal bývalý predseda vlády. Novinárom neskôr povedal, že tento prípad Jane Nagyovej zničil život.



"Neurobila žiadnu chybu, jej to zničilo život... Plno ľuďom to zničilo život. A to len preto, že Babiš išiel do politiky," povedal expremiér po tom, ako vyšiel z pojednávacej miestnosti. Uviedol, že k prípadu sa už vyjadrovať nebude.

Na snímke z pondelka 12. septembra 2022 v Prahe obžalovaná Jana Nagyová pred budovou Mestského súdu v Prahe.
Foto: TASR - Barbora Vizváryová


Sudca ako jeden z dôkazových materiálov zmienil aj dokument Víta Klusáka Matrix AB. V ňom Babiš hovorí, že Farma Čapí hnízdo bol zrejme jeho najlepší projekt v živote. Neskôr však spojitosť s ním poprel. Babiš Klusáka na súde kritizoval. Dokument je podľa neho natočený účelovo. "Mal som prísľub, že to bude medailónik. Ale bol to medailónik veľmi negatívny," povedal predseda hnutia ANO.

Babišova manželka odmietla vypovedať na súde


Manželka Andreja Babiša Monika odmietla vypovedať na súde v dotačnej kauze Čapí hnízdo. Na pojednávanie prišla spolu so svojím manželom a bratom Martinom Herodesom, ktorí mal v stredu tiež vypovedať ako svedok. Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe.

Právo nevypovedať využil aj Babišovej brat. "Obžalovaný je môj švagor a bol som v tejto trestnej veci stíhaný," uviedol Herodes k dôvodom tohto rozhodnutia. Dcéra Adriana sa z pojednávania ospravedlnila zo zdravotných dôvodov. Súdu odkázala, že vypovedať nechce ani v budúcnosti. Pred súdom nevypovedal ani bývalý člen predstavenstva Farmy Čapí hnízdo Luděk Kalivoda. Všetci svedkovia potom opustili pojednávaciu miestnosť.

Andrej Babiš v utorok požiadal, aby z dnešného pojednávania na súde bola vylúčená verejnosť. Sudca jeho požiadavku nevyhovel. Všetci predvolaní svedkovia boli pôvodne v dotačnej kauze tiež obvinení. Štátny zástupca Jaroslav Šaroch však ich obvinenie zrušil.

Na snímke Monika Babišová v pojednávacej miestnosti Mestského súdu v Prahe 14. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


V čase, keď Farma Čapí hnízdo požiadala o dotáciu pre malé a stredné podniky, už nepatrila do holdingu Agrofert, ale mala anonymných majiteľov. Babiš po rokoch povedal, že vlastníkmi akcií firmy boli jeho dve staršie deti z prvého manželstva a brat jeho súčasnej manželky Martin Herodes. V roku 2014 po dodržaní päťročnej lehoty sa firma vrátila späť do koncernu Agrofert.

Babišov syn Andrej Babiš mladší vo svojej výpovedi v roku 2021 uviedol, že zmluvu pravdepodobne podpísal niekto zaňho. Svojho otca ešte predtým obvinil z toho, že ho v roku 2017 nechal odviesť na Krym, aby proti nemu nemohol vypovedať. Predseda hnutia ANO opakovane hovoril o zlom zdravotnom stave svojho syna. Podľa neho mu jeho stav neumožňuje pred súdom vypovedať. Sudca Jan Šott informoval, že Babiš mladší v piatok vypovedať príde.

Mestský súd v Prahe pojednáva kauzu o pridelení európskej dotácie 50 miliónov korún (približne 2 milióny eur) na multifunkčný areál Farma Čapí hnízdo od pondelka. V utorok pred súdom vypovedali znalci. Podľa písmoznalca Aleša Čulíka je zhoda údajného podpisu Babišovho syna s podpisom jeho otca je pomerne vysoká. Zdôraznil však, že na vyslovenie konkrétneho záveru nemal dostatok porovnávacieho materiálu. Bývalý premiér dôrazne odmietol, že by podpis svojho syna na zmluve s prevodom akcií firmy sfalšoval.



(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)