Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Policajný šéf odstúpi pre pochybenia pri ochrane expremiéra Abeho

Šéf japonskej polície Itaru Nakamura počas tlačovej konferencie v Tokiu, 12. júla 2022. Foto: TASR/AP

Podľa vyšetrovacej správy boli v policajnej ochrane japonského expremiéra vážne nedostatky, ktoré umožnili útočníkovi strieľať na Abeho od chrbta.

Tokio 25. augusta (TASR) - Šéf japonskej polície Itaru Nakamura vo štvrtok oznámil, že odstúpi z funkcie. Prevezme tak zodpovednosť za smrť bývalého premiéra Šinzóa Abeho na predvolebnom mítingu minulý mesiac. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Oznámenie Nakamuru prišlo v čase, keď polícia zverejnila správu o svojich zlyhaniach pri ochrane Abeho 8. júla v meste Nara na západe Japonska. Podľa vyšetrovacej správy boli v policajnej ochrane expremiéra vážne nedostatky, ktoré umožnili útočníkovi strieľať na Abeho od chrbta. Nakamura neuviedol, kedy bude jeho odstúpenie oficiálne.

Strelca Tecuju Jamagamiho zatkli hneď po útoku a odborníci posudzujú jeho duševný stav. Vyšetrenia potrvajú do konca novembra. Podľa vlastných slov konal z nenávisti voči kontroverznej Cirkvi zjednotenia, známej aj pod názvom Munova sekta, ktorú Abe v Japonsku podporoval. Matka atentátnika tejto organizácii venovala značné finančné dary, ktoré viedli k jej bankrotu.

Rodina expremiéra si Abeho vo štvrtok uctila na súkromnom budhistickom obrade pri príležitosti 49. dňa od spáchania atentátu.

Abe bol najdlhšie slúžiacim premiérom Japonska a významné miesto vo verejnom živote zastával aj po odchode z funkcie v roku 2020. Kritici mu vyčítali nacionalistickú agendu a nepotizmus.