Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Policajný zásah v sídle tureckej agentúry Anadolu v Egypte odsúdili

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Počas zásahu boli zadržaní štyria zamestnanci.

Bern 16. januára (TASR) - Európska aliancia tlačových agentúr (EANA) ostro odsúdila utorňajší policajný zásah v sídle tureckej tlačovej agentúry Anadolu v egyptskom hlavnom meste Káhira, počas ktorého boli zadržaní štyria jej zamestnanci. TASR o tom informoval generálny tajomník EANA Alexandru Ion Giboi.

EANA stojí pri svojich členoch, agentúre Anadolu a jej novinároch, píše sa vo vyhlásení tejto organizácie. "My, Rada EANA, sme pevne oddaní základným hodnotám demokracie a slobodnú žurnalistiku chápeme ako základný kameň demokratických spoločností."

Podľa vyhlásenia aliancie je preto konanie namierené proti týmto hodnotám mimoriadne odsúditeľným postupom. Rada EANA sa domnieva, že "egyptské orgány by mali okamžite prepustiť zadržaných novinárov a informovať medzinárodnú verejnosť o právnych dôvodoch ich pôvodného zadržania", konštatuje oficiálne stanovisko.

EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.