Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Policajta, ktorý zastrelil tínedžera vo Francúzsku, obvinili

Zrážka mládeže s policajnými zložkami v Nanterre pri Paríži vo štvrtok 29. júna 2023. Foto: TASR/AP

Smrť tínedžera okamžite vyvolala vo Francúzsku vlnu násilných protestov, počas ktorých utrpelo zranenia 25 policajtov a zhorelo 40 áut.

Paríž 29. júna (TASR) – Francúzskeho policajta, ktorý počas utorkovej cestnej kontroly v Nanterre na predmestí Paríža zastrelil 17-ročného mladíka severoafrického pôvodu, obvinila vo štvrtok prokuratúra z úmyselného zabitia a nariadila jeho vzatie do väzby. TASR informuje na základe správ agentúr AFP a AP.

Smrť tínedžera okamžite vyvolala vo Francúzsku vlnu násilných protestov, počas ktorých utrpelo zranenia 25 policajtov a zhorelo 40 áut. Polícia zadržala približne 150 ľudí.

Matka zabitého vyzvala na pokojný pietny sprievod, ktorý sa konal vo štvrtok a prechádzal neďaleko miesta incidentu. Po tom, čo účastníci začali hádzať na poriadkové zložky rôzne predmety, rozohnala polícia pochod slzným plynom. Nemenovaný zdroj z prostredia polície odhadol účasť na pochode na približne 6200 ľudí.

Úrady v Clamarte na predmestí Paríža po ukončení sprievodu vyhlásili v noci zákaz vychádzania pre obavy z ďalších nepokojov. V Clamarte počas uplynulej noci zapálili električku.

V oblasti Paríža nebudú počnúc štvrtkom premávať autobusové ani električkové spoje každý večer od 21.00 h. Cieľom je podľa šéfa regionálnej samosprávy "zaistiť bezpečnosť personálu a cestujúcich".