Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Pri zrážkeTibeťanov a polície zahynul najmenej jeden človek

Ďalší tibetský mních, ktorý sa upálil Foto: TASR/AP

Miestni Tibeťania, ktorí sa na mieste zhromaždili, sa dostali do potýčok s políciou a situácia sa vyhrotila.

Peking 14. augusta (TASR) - Počas zrážky Tibeťanov a polície v nepokojnej čínskej provincii S'-čchuan zahynul najmenej jeden človek. Dnes o tom informovala agentúra DPA.

Stalo sa tak tom, ako sa v pondelok pokúsili o upálenie dvaja Tibeťania. Polícia oblasť uzatvorila a oboch Tibeťanov odviezla. Jeden z nich bol mních. Ich zdravotný stav nie je známy.

Miestni Tibeťania, ktorí sa na mieste zhromaždili, sa dostali do potýčok s políciou a situácia sa vyhrotila. Jeden Tibeťan zahynul na následky zranení, ktoré utrpel od polície, uviedlo Radio Free Asia.

Čínske štátne médiá o samoupáleniach ani o zrážke neinformovali.

Od roku 2009 sa v Číne na protest upálilo už viac ako 50 Tibeťanov, väčšinou v uplynulých dvoch rokoch.

Po náraste počtu samoupálení a protestov proti ústrednej vláde sprísnila čínska komunistická strana bezpečnostné opatrenia vo väčšine tibetských oblastí.

Policajti dobili na smrť Tibeťana počas zásahu

Čínski policajti v provincii S'-čchuan dobili na smrť Tibeťana krátko po tom, ako sa dvaja Tibeťania podpálili na protest proti čínskej vláde. Informuje dnes o tom americká rádio stanica Radio Free Asia.

Podľa dostupných informácií sa v pondelok v rámci protestu podpálil tibetský mních a ďalší muž. Čínska polícia sa pokúsila demonštráciu prerušiť, pričom pri zásahu ubila jedného muža na smrť.

Zdravotný stav podpálených mužov je neznámy. Celkový počet prípadov sebaobetovania zapálením sa tak v Tibete za poldruha roka vyšplhal na vyše 50, pripomenula agentúra AP.

Obhajcovia ľudských práv v Tibete tvrdia, že sebaobetujúci ľudia protestovali proti tvrdej ruke, akou Peking vládne v tibetských regiónoch. Čína obviňuje dalajlámu z nabádania na sebaobetovanie upálením. Exilový duchovný vodca Tibeťanov toto obvinenie odmieta.