Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Českí policajti pri nehode podnapitého lobistu vážne pochybili

Na snímke, chrbtom otočený podnikateľ Roman Janoušek potom, ako ho zadržala polícia Foto: YOUTUBE

Prezident Policajného zboru ČR Petr Lessy tvrdí, že pochybenia sú tak vážne, že sa záležitosť rozhodol neodkladne odovzdať Generálnej inšpekcii bezpečnostných zborov, aby celú vec preverila.

Praha 26. marca (TASR) - Policajti, ktorí zasahovali pri piatkovej dopravnej nehode podnapitého podnikateľa a lobistu Romana Janouška, vážne pochybili. Informoval o tom dnes v Prahe prezident Policajného zboru ČR Petr Lessy po tom, čo sa oboznámil s výsledkami kontroly ich postupu.

Pochybenia sú tak vážne, že sa záležitosť rozhodol neodkladne odovzdať Generálnej inšpekcii bezpečnostných zborov, aby celú vec preverila.

Informácie priniesol internetový server iDNES.cz.

Najvyšší predstaviteľ českej polície zároveň vyhlásil: "V súčasnej chvíli nemôžem jednoznačne vylúčiť ovplyvňovanie vyšetrovania tohto prípadu".

Vplyvného pražského podnikateľa a lobistu - ktorý nielenže riadil motorové vozidlo pod vplyvom alkoholu a spôsobil dopravnú nehodu, ale následne zrazil cudzinku, do ktorej auta narazil a ktorá s ním nehodu chcela riešiť - dva dni po čine obvinili.

Janoušek si príslušný dokument prevzal, ale bezprostredne nebolo známe, či využije možnosť podať proti nemu sťažnosť.

Len niekoľko hodín po spáchaní trestného činu a po výsluchu na polícii podnikateľa prepustili na slobodu, čo - ako odvtedy rezonuje v českých médiách i odborných kruhoch - je v rozpore s obvyklou praxou pri podobných prípadoch.

Janoušek totiž žene spôsobil mnohopočetné zranenia, s ktorými bola hospitalizovaná na jednotke intenzívnej starostlivosti, a navyše z miesta nehody ušiel. Po zadržaní mu policajti namerali pri dychovej skúške 2,2 promile alkoholu krvi.

Podnikateľovi hrozí v prípade potvrdenia viny z trestných činov ťažkého ublíženia na zdraví a ohrozovania pod vplyvom návykovej látky trest až desiatich rokov väzenia. Keďže išlo v jeho prípade o úmyselný zločin ťažkého ublíženia na zdraví, polícia v súlade s platnou legislatívou upustila od Janouškovho stíhania za neposkytnutie pomoci.

Celý spis je v súčasnosti predmetom skúmania na Obvodnom štátnom zastupiteľstve pre Prahu 4, ktoré zistí, či vyšetrovatelia postupovali správne.

Vinník sa prostredníctvom svojho advokáta ospravedlnil poškodenej a vyjadril pripravenosť poskytnúť jej satisfakciu, čo však na samotný postup orgánov činných v trestnom konaní môže mať účinok iba ako poľahčujúca okolnosť.