Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

MASÍVNA NEHODA: V Česku sa zrazilo 40 vozidiel, hlásia zranených

Snímka z miesta nehody na diaľnici D5 v Českej republike. Foto: Twitter/Policie ČR

Podľa polície sú havarované vozidlá "rozosiate" na 150- metrovom úseku diaľnice.

Praha 20. januára (TASR) - Na diaľnici D5 v Českej republike došlo pri obci Žebrák v Stredočeskom kraji smerom na Prahu k hromadnej dopravnej nehode - zrazili sa desiatky áut. Polícia ČR na obed na Twitteri spresnila, že ide o zrážku 40 vozidiel.

Ako uviedla pre spravodajský server Novinky.cz. hovorkyňa stredočeskej záchrannej služby Petra Homolová, zranených je podľa doterajších informácií najmenej päť osôb, ktorých museli hasiči zo zdemolovaných vozidiel vyslobodzovať.

K nehode došlo na zhruba 33. kilometri D5. Prvotné informácie hasičov udávali zrážku desiatich nákladných a 15 osobných automobilov. Okolo poludnia bol na mieste vrtuľník, ktorý dve osoby so stredne ťažkými zraneniami previezol do nemocnice.

"Na miesto (nehody) smerujú všetky záchranné zložky. Diaľnica (D5) je v smere na Prahu úplne neprejazdná," uviedla polícia na sociálnej sieti.

Záchranári aktivovali v súvislosti s hromadnou nehodou áut traumaplán


Záchranári aktivovali v súvislosti s hromadnou nehodou asi 40 áut na diaľnici D5 v Českej republike traumaplán. Ten sa vyhlasuje, ak utrpí zranenia najmenej päť ľudí, priblížila hovorkyňa stredočeskej záchrannej služby Petra Homolová, informuje portál ČT24.

"Dalo sa tu predpokladať - vzhľadom na počet nabúraných automobilov - že bude veľký počet zranených osôb. Preto operačné stredisko traumaplán vyhlasovalo. Na miesto vyslalo i leteckú záchrannú službu Praha," doplnila Homolová s tým, že počet zranených sa môže ešte zvyšovať. "V tejto chvíli neevidujeme žiadne ťažké zranenia, žiadne úmrtia," dodala. Momentálne sa odhady rôznia - záchranári napočítali najmenej šesť zranených, píše iDNES.cz.

Podľa polície sú havarované vozidlá "rozosiate" na 150- metrovom úseku diaľnice. Diaľnica je v smere na hlavné mesto Praha úplne neprejazdná, policajti dopravu odkláňajú od zjazdu na Žebrák, Zdice. Pre pristávanie záchranárskeho vrtuľníka, ktorý odviezol zranených do nemocnice, zastavila polícia diaľnicu pred 12.30 h i v opačnom smere.

Príčinou nehody na diaľnici v ČR bolo zrejme i počasie, tvrdí polícia



Snímka z miesta nehody na diaľnici D5 v Českej republike.
Foto: Twitter/Policie ČR

Jednou z príčin štvrtkovej hromadnej zrážky takmer 40 osobných a nákladných vozidiel na českej diaľnici D5 mohlo byť i počasie. Ako povedal meteorológ Českej televízie Michal Žák, v momente nehody totiž miestom prechádzal pás veľmi silných snehových zrážok.

"V priebehu krátkej doby môže napadnúť niekoľko centimetrov snehu," uviedol. "Veľká intenzita sneženia znamená i výrazné a pomerne náhle zníženie viditeľnosti. Pri rýchlosti premávky na diaľniciach je to na hranici reakčnej schopnosti vodičov," doplnil.

Nepriaznivé počasie považuje za jednu z príčin nehody i hovorkyňa českej polície Vlasta Suchánková. "Určite veľký podiel na hromadnej dopravnej nehode malo i počasie, snehová búrka, ktorá sa prehnala cez Prahu a stredné Čechy," uviedla. Dodala ale, že mohlo ísť o súhru viacerých faktorov. "Bude tam určite nejaké neprispôsobenie rýchlosti, nedodržanie bezpečnej vzdialenosti a podobne," doplnila s tým, že všetky príčiny objasnia policajní vyšetrovatelia.

Hovorkyňa hasičov v Stredočeskom kraji Tereza Fliegerová vo vysielaní ČT24 spresnila, že sa zrazilo 22 osobných a 14 nákladných automobilov. Hasiči havarované vozidlá na mieste podľa jej slov kontrolujú, aby zabránili možnému vzniku požiaru a zasypávajú prevádzkové kvapaliny. Miesto zásahu rozdelili na tri úseky. Hasiči povolali i evakuačný autobus, ktorý pre nezranených účastníkov nehody zaisťuje tepelný komfort. Dosiaľ bolo hlásených šesť zranených.

Rezort zahraničia neeviduje medzi zranenými hromadnej nehody na diaľnici D5 Slovákov


Z aktuálnych informácií nevyplýva, že by medzi zranenými hromadnej dopravnej nehody asi 40 vozidiel na diaľnici D5 pri obci Žebrák v Stredočeskom kraji smerom na Prahu mali byť aj Slováci. TASR o tom informoval vo štvrtok komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR.

"Z informácií, ktoré máme momentálne k dispozícii, nevyplýva, že by medzi zranenými mali byť aj občania SR. Situáciu však naďalej sledujeme a sme v kontakte s miestnymi úradmi," uviedol rezort diplomacie.

Výberová chronológia hromadných dopravných nehôd v ČR



2. januára 2013 - Pri obci Zakřany v okrese Brno sa zrazilo desať áut. Dôvodom bol dážď a tvorba námrazy.


11. januára 2013 - Na rýchlostnej komunikácii R35 sa zrazilo 20 vozidiel, vrátane kamiónov. Po nehode ostala na niekoľko hodín neprejazdná rýchlostná komunikácia medzi Olomoucom a Lipníkom nad Bečvou.


23. októbra 2014 - Sedem ľudí utrpelo zranenia pri nehode deviatich vozidiel na diaľnici D2 neďaleko Brna. Pri havárii sa zrazili tri nákladné vozidlá, dve dodávky a štyri osobné autá.


8. februára 2015 - Nepriaznivé počasie bolo príčinou nehody štyroch kamiónov a desiatok ďalších vozidiel. Nehoda zablokovala cestu R1 na 17. kilometri.

- Počasie spôsobilo aj hromadnú nehodu na 117. kilometri diaľnice D1. Zložky Integrovaného záchranného systému odviezli z miesta nehody 18 ľahko zranených. Jedného ťažko zraneného transportoval vrtuľník do Brna.


25. mája 2015 - Diaľnicu D1 z Brna v smere na Vyškov uzavrela nehoda štyroch kamiónov. Na mieste nehody zomreli dvaja vodiči.


23. novembra 2015 - Hromadná havária 20 áut zablokovala na dve a pol hodiny premávku na diaľnici D1 pri Humpolci v smere na Prahu. Pri nehode sa zranili dvaja ľudia.


9. mája 2016 - Diaľnicu D11 zablokovala pri Prahe hromadná nehoda siedmich áut, pri ktorej utrpeli dvaja ľudia ľahké zranenia.


25. apríla 2017 – Na 202. kilometri českej diaľnice D1 došlo k hromadnej zrážke štyroch nákladných áut s dodávkou. Nehoda si vyžiadala život 50-ročného slovenského vodiča.


30. apríla 2019 - Diaľnicu D1 v smere z Prahy do Brna museli uzavrieť v dôsledku dvoch hromadných nehôd, pri ktorých sa zrazilo 11 áut. Pri prvej nehode boli ťažko zranení dvaja ľudia, ktorých záchranári previezli do nemocnice v Brne. Druhá zrážka sa zaobišla bez zranení.


1. februára 2020 - Hromadná nehoda 27 áut zablokovala úsek diaľnice D10 na severe Česka pri obci Svijany v okrese Liberec. Osem ľudí utrpelo ľahšie zranenia.