Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Turecká polícia môže prehľadať studňu na saudskoarabskom konzuláte

Tureckí policajti prichádzajú do budovy konzulátu Saudskej Arábie v Istanbule 15. októbra 2018. Foto: TASR/AP

Podľa Erdogana je jeho krajina rozhodnutá nedopustiť, aby všetci tí, čo sú zodpovední za zavraždenie novinára, unikli pred spravodlivosťou.

Ankara 24. októbra (TASR) - Turecké úrady dostali povolenie prehľadať studňu v záhrade saudskoarabského konzulátu v Istanbule, kde bol zavraždený saudskoarabský novinár Džamál Chášukdží. Informovala o tom v stredu turecká televízna stanica NTV.

Agentúra Anadolu pôvodne informovala, že Saudská Arábia takéto povolenie odmietala tureckým vyšetrovateľom vydať. Očakáva sa, že studňu prehľadajú ešte v stredu.

Dva od seba nezávislé zdroje informovali v utorok televíziu Sky News, že sa našli "rozsekané" časti Chášukdžího tela, pričom podľa jedného z týchto zdrojov ich objavili v záhrade domu generálneho konzula. Táto informácia sa však zatiaľ nepotvrdila.

Turecká polícia v uplynulých dňoch prehľadala saudskoarabský konzulát, rezidenciu generálneho konzula, ako aj vozidlá patriace konzulátu v snahe zhromaždiť dôkazy v prípade, ktorý turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označuje za "brutálnu vraždu" Chášukdžího.

Podľa Erdogana je jeho krajina rozhodnutá nedopustiť, aby všetci tí, čo sú zodpovední za zavraždenie novinára, unikli pred spravodlivosťou. Takisto sa zaviazal, že Turecko sa podelí "transparentným spôsobom" o akékoľvek nové dôkazy, ktoré získa pri vyšetrovaní prípadu.

Saudská Arábia najskôr popierala, že by niečo vedela o zmiznutí novinára. Potom tvrdila, že Chášukdžího, píšuceho pre noviny The Washington Post a kritika saudskoarabskej kráľovskej rodiny a korunného princa Muhammada bin Salmána, zabili 2. októbra pri "bitke" na konzuláte s osobami, ktoré ho mali "povzbudiť" k návratu do vlasti.

V nedeľu saudskoarabský minister zahraničných vecí Ádil Džubajr oficiálne označil zabitie novinára za "vraždu". Saudská Arábia uviedla, že pre podozrenie z podielu na tomto čine bolo zadržaných 18 osôb.

Turecké médiá aj tureckí predstavitelia tvrdia, že 59-ročného novinára žijúceho v USA zavraždilo a rozštvrtilo 15-členné saudskoarabské komando.