Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Polícia evakuovala poslancov z parlamentu obkľúčeného demonštrantmi

Dôvodom protestov bola neschopnosť parlamentu prijať zákon o jednotných rodných číslach.

Sarajevo 7. júna (TASR) - Polícia evakuovala dnes stovky ľudí z parlamentu v bosnianskej metropole Sarajevo, ktorý od štvrtkového rána obliehajú davy demonštrantov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Pred zákonodarným zborom sa vo štvrtok zhromaždili tisíce ľudí na protest proti neustávajúcim sporom medzi lídrami jednotlivých etnických skupín, ktoré už roky paralyzujú krajinu.

V obkľúčenej budove uviazlo asi 800 ľudí, vrátane poslancov, a viac než 200 zahraničných bankárov, ktorí sa zúčastňovali na výročnej schôdzke európskeho fondu pre juhovýchodnú Európu.

Polícia sa odvážila vykonať evakuáciu až dnes ráno, keď sa počet demonštrantov znížil na niekoľko stoviek. Poslanci a bankári napokon odišli z parlamentu cez bezpečnostný kordón.

Dôvodom protestov bola neschopnosť parlamentu prijať zákon o jednotných rodných číslach, čo už od začiatku tohto roka bránilo rodičom v zaregistrovaní novonarodených detí. Spor okolo rodných čísiel má svoje korene tiež v etnickom rozkole.

Bosna je na etnickom princípe rozdelená od skončenia občianskej vojny v roku 1995. Komplexný systém kontroly a rovnováhy, poskytujúci bosnianskym Moslimom, Srbom a Chorvátom široké práva na vetovanie zákonov, opakovane vyvoláva patové situácie a bráni vytvoreniu funkčných štátnych inštitúcií. Krajina na to okrem iného dopláca aj stagnáciou na ceste k členstvu v EÚ.