Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pri mešite al-Aksá došlo k potýčkam medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi

Palestínski zdravotníci nesú na nosidlách zranenú osobu počas zrážok palestínskych demonštrantov s príslušníkmi izraelských bezpečnostných síl po ranných piatkových modlitbách v komplexe mešity al-Aksá v Jeruzaleme, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Polícia podľa svojich slov zahnala "desiatky výtržníkov", ktorí do príslušníkov bezpečnostných zložiek hádzali kamene a ďalšie predmety.

Jeruzalem 5. mája (TASR) - Izraelská polícia hlásila vo štvrtok nové zrážky medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi v areáli mešity al-Aksá v Jeruzaleme. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Polícia podľa svojich slov zahnala "desiatky výtržníkov", ktorí do príslušníkov bezpečnostných zložiek hádzali kamene a ďalšie predmety.

Pred mešitou bolo podľa AFP veľké množstvo policajtov. Palestínsky Červený polmesiac bezprostredne obete ani zranených neevidoval.

Na štvrtok 5. mája tento rok pripadá Deň nezávislosti, ktorý si Izrael pripomína v piaty deň mesiaca ijar podľa židovského kalendára.

Napätie medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi v Jeruzaleme a na západnom brehu Jordánu sa vystupňovalo v období posledných týždňov počas moslimského pôstneho mesiaca ramadán, židovského sviatku pesach (pascha) a kresťanskej Veľkej noci.

Od polovice apríla utrpelo v zrážkach okolo mešity al-Aksá zranenia takmer 300 osôb. Toto tretie najposvätnejšie miesto islamu je takisto posvätným miestom pre Židov – označované ako Chrámová hora.

U Palestínčanov vyvoláva hnev zvyšujúci sa počet návštev Židov v tejto lokalite. Tí podľa dlhodobo platnej konvencie môžu toto miesto navštíviť, avšak nemajú povolené modliť sa tam. Izraelský minister zahraničných vecí Jair Lapid koncom apríla povedal, že jeho krajina tento status quo na Chrámovej hore zachová.