Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Polícia kritizuje postup parlamentu pri odháňaní odporcov očkovania

Na archívnej snímke z 8. februára 2022 konvoj áut blokuje cestu neďaleko novozélandského parlamentu vo Wellingtone. Foto: TASR/AP

Správa parlamentu sa preto pokúsila nespokojencov odradiť od protestu nepretržitým púšťaním popových skladieb ako Baby Shark, Macarena či Mandy.

Wellington 14. februára (TASR) – Polícia v novozélandskej metropole Wellington kritizovala v pondelok krok správy parlamentu krajiny, ktorá v snahe odohnať odporcov povinného očkovania púšťala dookola niekoľko popových pesničiek a zapla zavlažovacie zariadenie. Informovala o tom agentúra AFP.

"Toto určite to nie sú taktiky alebo metódy, ktoré by sme schvaľovali a boli by sme radšej, keby k tomu nedošlo," povedal pre Radio New Zealand policajný šéf Corrie Parnell.

Odporcovia povinného očkovania na Novom Zélande, ktorí sa podľa vlastných slov inšpirovali takzvaným konvojom slobody kanadských kamionistov v Ottawe, začali kempovať na trávniku pred parlamentom vo Wellingtone minulý týždeň. Postupne sa ich tam zhromaždenie okolo 1500. Vládla medzi nimi uvoľnená atmosféra a ľudia sa zabávali tancovaním pri hudbe. Niektorí z protestujúcich mali so sebou aj deti, polícia preto upustila od pokusu o ich vytlačenie spred budovy.

Správa parlamentu sa preto pokúsila nespokojencov odradiť od protestu nepretržitým púšťaním popových skladieb ako Baby Shark, Macarena či Mandy.

Opozícia za tento nápad kritizovala predsedu parlamentu Trevora Mallarda. "Mallardove triky sú nielen detinské a neúčinné, ale vážnu situáciu ešte zhoršili," povedal líder opozičnej strany ACT David Seymour. "Jeho malicherné správanie ešte viac povzbudilo demonštrantov," dodal.

Parnell opäť vyzval demonštrantov, aby premiestnili svoje vozidlá, ktoré od minulého týždňa blokujú ulice. Obhajoval tiež zdržanlivosť polície po štvrtkovom pokuse o vysťahovanie protestného tábora, pri ktorom bolo zatknutých viac ako 120 ľudí.

Premiérka Jacinda Ardernová v rozhovore pre televíziu TV3 vyzvala demonštrantov, aby "išli domov a vzali si svoje deti". Kritizovala, že odporcovia očkovania urážajú ľudí, ktorí nosia rúška, a žiadajú "popravu politikov" podporujúcich protipandemické opatrenia.