Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Polícia našla v českom kníhkupectve kalendár s portrétmi nacistov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Ďurník

Kalendár kritizovali aj izraelský a nemecký veľvyslanec v ČR.

Praha 9. júna (TASR) - V pražskom kníhkupectve Naše vojsko zasahovala v utorok polícia, ktorá preverovala vydanie kalendára s portrétmi nacistických pohlavárov. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

"Policajti z odboru extrémizmu a terorizmu vykonávajú úkony trestného konania spojené s týmto prípadom. V tomto prípade si však vyhradilo právo na poskytovanie informácií Obvodné štátne zastupiteľstvo pre Prahu 5 a z tohto dôvodu sa bližšie nebudeme vyjadrovať," uviedla pre Novinky hovorkyňa polície Eva Kropáčová.

K prípadu sa vyjadrilo Mestské štátne zastupiteľstvo, ktoré je nadriadené obvodnému. "Vec sa týka predaja kalendára s portrétmi predstaviteľov tretej ríše," uviedol jeho hovorca Aleš Cimbala. Zároveň zdôraznil, že prípad je teraz v prípravnom konaní, ktoré je zo zákona neverejné, nemožno teda k nemu uvádzať podrobnosti. Zároveň nebol nikto obvinený.

Z vyjadrení Cimbalu vyplýva, že polícia preveruje vydanie kalendára na rok 2021 s osobnosťami nacistického Nemecka. Trestné oznámenie preto podal v máji predseda Nadačného fondu obetiam holokaustu Michal Klíma.

Firma podľa neho porušila zákon, ktorý zakazuje propagáciu hnutí potláčajúcich práva a slobody človeka. Kalendár kritizovali aj izraelský a nemecký veľvyslanec v ČR. Podľa Klímu nakladateľstvo vyrábalo a predávalo predmety s portrétmi nacistických predákov a vojnových zločincov.