Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Polícia objavila na letisku Heathrow balík kontaminovaný uránom

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Polícia uviedla, že množstvo kontaminovaného materiálu bolo "veľmi malé" a odborníci sa po jeho preskúmaní zhodli na tom, že pre verejnosť nepredstavuje žiadne ohrozenie.

Londýn 11. januára (TASR) - Britskí colníci na londýnskom letisku Heathrow objavili balík, v ktorom sa nachádzal materiál kontaminovaný uránom. V noci na stredu to oznámila britská metropolitná polícia, ktorá dodala, že prípad vyšetruje protiteroristická jednotka. TASR správu prevzala z televízie Sky News a denníka The Guardian.

Colníci objavili podozrivý balík 29. decembra v rámci rutinnej bezpečnostnej kontroly. Nachádzal sa na palube lietadla prichádzajúceho z Ománu, pochádzal z Pakistanu a bol určený pre iránsku spoločnosť do sídlom v Británii.

Polícia uviedla, že množstvo kontaminovaného materiálu bolo "veľmi malé" a odborníci sa po jeho preskúmaní zhodli na tom, že pre verejnosť nepredstavuje žiadne ohrozenie. K tomuto názoru sa prikláňa aj britské ministerstvo vnútra, píše The Guardian.

"Hoci vyšetrovanie stále prebieha, nepredpokladáme, že by kontaminovaný balík predstavoval priamu hrozbu. Situáciu však budeme naďalej monitorovať," vyhlásila polícia a dodala, že v súvislosti s balíkom zatiaľ nikoho nezatkla.

Sky News vysvetľuje, že urán je chemická látka, ktorá sa na planéte Zem vyskytuje prirodzene. Pre ľudí však môže byť nebezpečný, keďže má rádioaktívne vlastnosti.