Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Polícia obvinila pakistanského expremiéra Chána z terorizmu

Na archívnej snímke z 19. novembra 2020 vtedajší pakistanský premiér Imran Chán počúva počas spoločnej tlačovej konferencie s afganským prezidentom Ašrafom Ghaním v Kábule. Foto: TASR/AP

Samotného Chána zatiaľ zjavne nezatkli a k policajným obvineniam sa bezprostredne nevyjadril.

Islamabad 22. augusta (TASR) – Pakistanská polícia vzniesla voči bývalému predsedovi vlády Imranovi Chánovi obvinenia z terorizmu, oznámili v pondelok tamojšie úrady. Vystupňovalo to politické napätie v krajine v čase, keď expremiér vystúpeniami na veľkých zhromaždeniach vyvíja tlak na nové voľby. Informovala o tom agentúra AP.

Obvinenia z terorizmu sa týkajú Chánovho prejavu v Islamabade, v ktorom vyhlásil, že zažaluje policajtov a sudkyňu, a tvrdil, že jeho blízkeho spolupracovníka po zadržaní mučili.

Samotného Chána zatiaľ zjavne nezatkli a k policajným obvineniam sa bezprostredne nevyjadril. Jeho opozičná Pakistanské hnutie za spravodlivosť (PTI) zverejnilo videá zachytávajúce, ako stúpenci obklopili jeho dom v snahe zabrániť policajtom v prípadnom pokuse dostať sa dovnútra.

Chán sa ujal moci v roku 2018 s prísľubom ukončiť v Pakistane vládnutie členov niekoľkých rodín. Jeho oponenti tvrdia, že ho zvolili s pomocou vplyvnej armády, ktorá v krajine vládla polovicu z jej 75-ročnej existencie.

Chánovi vyslovil v apríli parlament nedôveru po obvineniach zo zlého riadenia hospodárstva, čím ukončil mesiace politickej a ústavnej krízy. Odvolaný premiér následne bez dôkazov tvrdil, že armáda sa zapojila do komplotu Spojených štátov zameranému na jeho zosadenie. Washington, pakistanské ozbrojené sily i vláda Chánovho nástupcu Šáhbáza Šarífa to popreli. Chán tiež usporadúva masové mítingy v snahe vyvíjať tlak na Šarífovu vládu.

V nedeľu organizácia NetBlocks uviedla, že poskytovatelia internetu v Pakistane zablokovali prístup k portálu YouTube po tom, ako na ňom Chán napriek úradnému zákazu vysielal naživo prejav.