Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Polícia pozná identitu prevádzača, ktorý strieľal na hraniciach

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Orgány v rakúskej spolkovej krajine Burgenland potvrdili, že malé nákladné auto riadené pravdepodobne prevádzačom v pondelok ilegálne prekročilo maďarsko-rakúske hranice.

Budapešť 18. januára (TASR) - Maďarská polícia ďalej pátra po prevádzačovi, ktorý v pondelok strieľal na rakúskych vojakov. Polícia pozná jeho identitu a určite ho zadrží, vyhlásil v utorok v Budapešti maďarský minister vnútra Sándor Pintér na spoločnej tlačovej konferencii s rakúskym rezortným kolegom Gerhardom Karnerom.

Orgány v rakúskej spolkovej krajine Burgenland podľa spravodajského servera infostart.hu potvrdili, že malé nákladné auto riadené pravdepodobne prevádzačom v pondelok ilegálne prekročilo maďarsko-rakúske hranice. K incidentu došlo na hraničnom priechode Eberau-Szentpéterfa v okrese Güssing v Burgenlande.

Toto vozidlo neskôr zamierilo naspäť na maďarské územie na úteku pred rakúskou vojenskou hliadkou, ktorá sa ho snažila zastaviť. Vodič nákladiaka z maďarského územia na rakúsku hliadku strieľal. Pri prestrelke sa nikto nezranil.

Rakúske ministerstvo obrany oznámilo, že strelcovi sa podarilo z miesta činu ujsť a polícia po ňom spustila pátranie.

Karner pripomenul, že po decembrovom nástupe do funkcie viedla jeho prvá zahraničná cesta do Maďarska. "Svedčí to o spolupráci, ktorá bola dobrá aj doteraz," podčiarkol šéf rakúskeho rezortu vnútra.

Ministri rokovali o ďalšom posilňovaní spolupráce v oblastiach boja proti organizovanému zločinu či boja proti prevádzačstvu a hovorili aj o ochrane vonkajších hraníc Európskej únie.

"Vo funkcii ministra vnútra som okrem iných úloh začal tým, že som vypravil 18 rakúskych policajtov vyslaných na pomoc pri ochrane hraníc na segedínskej základni," povedal Karner. Obaja ministri sa podľa Karnerových slov zhodli v tom, že očakávajú, aby Európska komisia posilnila ochranu schengenských hraníc.