Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Nemecká polícia: Prasknutie akvária nebolo dôsledkom cieleného útoku

Ryba leží v troskách pred hotelom, kde v Berlíne v piatok 16. decembra 2022 prasklo obrovské akvárium. Foto: TASR/AP

V inkriminovanej valcovej nádrži vysokej 16 metrov a naplnenej miliónom litrov slanej vody žilo približne 1500 rýb, zväčša tropických. DPA dodala, že nehodu prežilo len zopár jedincov.

Berlín 16. decembra (TASR) - Prasknutie obrieho akvária v polyfunkčnej budove DomAquarée v centre Berlína spôsobilo veľké materiálne škody, ale vyžiadalo si len dvoch zranených, informovala v piatok podvečer nemecká polícia. Agentúra DPA dodala, že polícia medzičasom vylúčila cielený útok na akvárium, uvádza TASR.

Viaceré zdroje pripúšťajú, že akvárium prasklo v dôsledku únavy materiálu, aj keď nedávno prešlo generálnou opravou a pre verejnosť bolo sprístupnené tento rok. DPA spresnila, že akvárium bolo súčasťou komplexu s hotelom a ďalšími službami. Okrem neho boli v expozícii podvodného sveta s názvom Sea Life aj iné, menšie akváriá a nádrže. Tie však neboli poškodené.

V inkriminovanej valcovej nádrži vysokej 16 metrov a naplnenej miliónom litrov slanej vody žilo približne 1500 rýb, zväčša tropických. DPA dodala, že nehodu prežilo len zopár jedincov.

Išlo o najväčšie voľne stojace cylindrické akvárium (valcovitého tvaru) na svete. Návštevníci komplexu mohli použiť výťah vnútri tohto valca, aj preto bolo vyhľadávanou atrakciou.



V súvislosti tým berlínska primátorka Franziska Giffeyová označila za obrovské šťastie, že akvárium prasklo skoro ráno, keď v jeho blízkosti ešte neboli návštevníci.

Internetový portál televízie NTV informoval, že v piatok okolo 05.45 h sa z hotela ozvala hlasná rana a na ulicu vyletela časť fasády hotela. Voda z akvária spustošila interiér hotela, ako aj jeho okolie: prúd vody zmietol pred vchodom stojace veľké kvetináče i dopravné značky. Zaplavilo aj ulice v okolí a čiastočne i prízemné a podzemné časti hotela.

Na mieste zasahovalo asi 100 záchranárov, ktorí mali k dispozícii niekoľko psov vycvičených na vyhľadávanie ľudí.

V čase nehody sa v hotelovej časti budovy nachádzalo asi 300 hostí, ktorých evakuovali.