Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Polícia prehľadala kanceláriu nemeckého europoslanca Kraha z AfD

Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah. Foto: TASR/AP

AfD už predtým čelila kritike nemeckej vlády aj opozície za svoje postoje priateľské k Rusku v súvislosti s inou kauzou.

Berlín 7. mája (TASR) - Polícia prehľadala v utorok bruselské kancelárie nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) v eurovoľbách, a tiež jeho asistenta. Prehliadku nariadila nemecká prokuratúra v rámci vyšetrovania Krahovho asistenta Jiana G., ktorý je podozrivý zo špionáže pre Čínu, píše TASR podľa agentúr AP a AFP.

Kancelárie zmienenej dvojice v Európskom parlamente (EP) prehľadali na základe príkazov vyšetrujúceho sudcu Spolkového súdneho dvora a európskeho vyšetrovacieho príkazu (EIO), informovala spolková prokuratúra s tým, že EP so vstupom do týchto priestorov súhlasil.

Jian G. sledoval podľa nemeckej generálnej prokuratúry aktivity čínskej opozície v Nemecku, odovzdával informácie z Európskeho parlamentu čínskemu ministerstvu štátnej bezpečnosti a pôsobil aj ako agent tajnej služby. Koncom apríla ho vzali do vyšetrovacej väzby a prehľadali aj jeho bruselský byt.

Tento muž má čínske korene, no už niekoľko rokov disponuje nemeckým občianstvom. Do Drážďan prišiel v roku 2002 ako študent. Určitý čas bol členom Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD). Pri zakladaní firmy sa zoznámil s Krahom, ktorý pôsobil ako právnik v Drážďanoch. Ten ho v roku 2019, keď sa stal europoslancom za AfD, zamestnal ako asistenta.

Krah svojho asistenta po zatknutí prepustil. AfD už predtým čelila kritike nemeckej vlády aj opozície za svoje postoje priateľské k Rusku v súvislosti s inou kauzou. Prípad Krahovho asistenta tak na ňu vrhol ďalšie nelichotivé svetlo v súvislosti s jej domnelou blízkosťou k Číne, uvádza AP. Krah však aj napriek obvineniam zostáva lídrom kandidátky tejto krajne pravicovej strany do júnových eurovolieb.