Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Polícia priznala, že nezákonne prehľadala firmy spojené s Abramovičom

Na snímke ruský miliardár Roman Abramovič prichádza na okresný súd vo švajčiarskom Fribourgu 2. mája 2018. Foto: TASR/AP

Británia po začiatku ruskej invázie na Ukrajine zaradila Abramoviča na zoznam oligarchov, ktorým boli v Spojenom kráľovstve zmrazené aktíva.

Londýn 10. novembra (TASR) - Polícia na ostrove Jersey v Lamanšskom prielive priznala, že vykonala nezákonné prehliadky firiem, ktoré mali mať prepojenie s ruským oligarchom Romanom Abramovičom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Polícia sa rozhodla Abramovičovi ospravedlniť a zaplatiť spôsobené škody, píše sa v dokumente, ktorý má Reuters k dispozícii.

Úrady ostrova Jersey v apríli oznámili, že zmrazili aktíva v hodnote sedem miliárd dolárov, ktoré môžu mať prepojenie na Abramoviča. Práve vtedy miestna polícia prehľadala firmy údajne spojené s obchodnými aktivitami bývalého majiteľa futbalového klubu FC Chelsea.

Právnici firiem spochybnili zákonnosť dvoch príkazov na prehliadku budov vydaných v deň prehliadky. Ich nezákonnosť priznala polícia v stredu 9. novembra.

Miestna polícia uviedla, že pre prebiehajúce vyšetrovanie nebude danú situáciu bližšie komentovať. Dodala, že všetky dokumenty zhabané pri prehliadke boli zlikvidované.

"Pán Abramovič vždy konal v súlade so zákonom. Sme radi, že polícia v Jersey pripustila pochybenie v súvislosti s týmito nezákonnými a ničím nepodloženými prehliadkami," uviedla vo vyhlásení oligarchova hovorkyňa.

Británia po začiatku ruskej invázie na Ukrajine zaradila Abramoviča na zoznam oligarchov, ktorým boli v Spojenom kráľovstve zmrazené aktíva.