Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Kanade uvoľnili ulice pred parlamentom, ktoré blokovali kamionisti

Kamionisti vešajú kanadskú vlajku na zaparkovaný kamión počas protestu proti covidovým opatreniam v Ottawe v stredu 2. februára 2022. Foto: TASR/AP

Pri sobotnom zásahu zároveň zadržali prinajmenšom 47 ľudí.

Ottawa 19. februára (TASR) - Kanadskí policajti zasiahli v sobotu voči protestujúcim kamionistom, ktorí od januára blokovali ulicu pred parlamentom v centre hlavného mesta Ottawa. Podarilo sa im tak uvoľniť priestranstvo, ktoré bolo hlavným epicentrom protestov proti pandemickým opatreniam kanadskej vlády, uvádza agentúra AP.

Pri sobotnom zásahu zároveň zadržali prinajmenšom 47 ľudí, informuje agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie samotnej polície.

Príslušníci poriadkovej polície razantne vytláčali davy demonštrantov z ulíc okolo kanadského parlamentu, známych ako tzv. Parliament Hill. Desiatky kamionistov odišli napokon z oblasti sami aj so svojimi vozidlami, zatiaľ čo ďalšie kamióny zaistili policajti.

Voči niektorým agresívnym osobám, ktoré sa odmietli podriadiť vydaným pokynom, polícia podľa vlastného vyjadrenia nasadila aj "chemický prípravok s dráždivým účinkom", píše agentúra AFP.

Polícia vopred varovala tvrdé jadro demonštrantov zhromaždených v oblasti Parliament Hill, že sa voči nim chystá zasiahnuť a vyzvala ich na odchod.

Kamionisti nesú kanadské vlajky pri zablokovanom prístupe na most Ambassador Bridge, ktorý prepája americké mesto Detroit a kanadské mesto Windsor vo Windsore vo štvrtok 10. februára 2022.
Foto: TASR/AP


"Povedali sme vám, aby ste odišli. Dali sme vám čas na odchod. Postupovali sme pomaly a metodicky a vy ste sa napriek tomu správali útočne a agresívne voči našim príslušníkom a koňom (jazdeckej polície). S ohľadom na vaše správanie, si so sebou berieme helmy a obušky," uviedla polícia na Twitteri.

Časť protestujúcich sa policajtom postavila na odpor a hádzala na nich palivové kanistre. Krátko pred policajným zásahom prišli demonštrantov posilniť ešte ďalší stúpenci.

K podobnému rozsiahlemu zásahu voči protestujúcim za účasti stoviek policajtov došlo v Ottawe už v piatok, pričom zadržaných bolo vtedy najmenej 100 ľudí, prevažne pre podozrenie z výtržníctva. Odtiahnuté boli asi dve desiatky vozidiel, ktoré blokovali hlavné cestné ťahy. Zranenie podľa dostupných informácií utrpel jeden policajt a žiaden z demonštrantov.

Medzi zatknutými boli najmenej štyria vodcovia protestov.

Kamionisti a ich podporcovia blokujú prístup na most Ambassador Bridge, ktorý prepája americké mesto Detroit a kanadské mesto Windsor vo Windsore vo štvrtok 10. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Ottawa zostáva poslednou baštou protestov kamionistov zvaných Konvoj slobody, ktorým sa od 22. januára podarilo zablokovať aj viacero hraničných priechodov medzi Kanadou a USA. Dohodu o ukončení poslednej z blokád hraničných priechodov, ktoré spôsobili obrovské ekonomické škody, sa podarilo dosiahnuť 16. februára.

Kamionisti a ich stúpenci pôvodne žiadali len zrušenie povinného očkovania proti koronavírusu, ktoré je v Kanade nutné pri návrate z USA. Ich požiadavky sa však postupne rozrástli na odvolanie všetkých epidemických opatrení, pričom časť demonštrantov požadovala aj na odstúpenie vlády premiéra Justina Trudeaua.