Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Zahraničie

Polícia v Brémach vykonala zásahy proti salafistickej skupine

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Na raziách v 12 bytoch a dvoch ďalších lokalitách spájaných s Islamskou organizáciou sa zúčastnilo približne 200 policajtov.

Berlín 16. februára (TASR) - Nemecká polícia vykonala dnes v meste Brémy sériu zásahov zameraných na domy a firmy spájané so zakázanou salafistickou skupinou, ktorú úrady vyšetrujú už niekoľko mesiacov. Informovala o tom agentúra DPA.

Na raziách v 12 bytoch a dvoch ďalších lokalitách spájaných s Islamskou organizáciou Brém sa zúčastnilo približne 200 policajtov. Táto organizácia je nasledovníčkou inej salafistickej skupiny, ktorú nemecké úrady zakázali v roku 2014.

Salafizmus je extrémistické hnutie sunnitského islamu, ktoré hlása striktný výklad moslimského práva šaría.

Zásahy sa uskutočnili na základe 14 súdnych príkazov. Desať zo 44 osôb prítomných v daných lokalitách momentálne vyšetrujú domáce tajné služby. Polícia pri razii skonfiškovala mobilné telefóny, počítače a externé úložné zariadenia, ktoré by mohli obsahovať dôkazy potrebné na začatie trestného stíhania podozrivých.

Vyše 20 ľudí s väzbami na skupinu zakázanú v roku 2014 prisahalo vernosť extrémistickej organizácii Dáiš (tzv. Islamskému štátu), ktorá má pod kontrolou rozsiahle územia Sýrie a Iraku.

Vodcu zakázanej salafistickej skupiny majú koncom tohto mesiaca prepustiť z väzenia, kde si odpykal tri a polročný trest odňatia slobody. Úrady sú však pripravené na jeho monitorovanie.

Všetky organizácie, ktoré obhajujú salafistickú ideológiu, sú pod drobnohľadom nemeckých tajných služieb. Podľa DPA pôsobilo na území Nemecka vlani 7500 salafistov.