Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Polícia v Čile počas razie našla pištoľ zosnulého diktátora Pinocheta

Čílsky diktátor Augusto Pinochet Foto: TASR/AP

Podľa prokuratúry sa zbraň stratila v roku 2014 v regióne hlavného mesta Santiago, približne 870 kilometrov od miesta, kde ju našli.

Santiago 10. mája (TASR) - Polícia v Čile našla počas protidrogovej operácie pištoľ, ktorá kedysi patrila zosnulému diktátorovi Augustovi Pinochetovi. V utorok to oznámila tamojšia prokuratúra, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Zbraň mal u seba 15-ročný mladík spolu s vrecúškom drog. Odhodil ich, keď sa pokúšal minulý piatok ujsť polícii v meste Valdivia na juhu krajiny.

Polícia tínedžera zadržala za "nezákonnú držbu strelnej zbrane" a pokus o vraždu, uviedol zdroj z prostredia prokuratúry.

Prokurátorka Tatiana Esquivelová na súdnom pojednávaní povedala, že na pištoli Beretta s hnedou rukoväťou bol nápis Augusto Pinochet U.

Podľa prokuratúry sa zbraň stratila v roku 2014 v regióne hlavného mesta Santiago, približne 870 kilometrov od miesta, kde ju našli. Polícia a rodina zosnulého diktátora záležitosť okolo straty pištole odmietli pre AFP komentovať.

Prokuratúra vyšetruje, či zbraň bola použitá aj pri iných trestných činoch. Dôvodom bolo video na sociálnych sieťach, na ktorom sa počas streľby údajne použila Pinochetova pištoľ.

Diktátor Pinochet zomrel v roku 2006. Stál na čele vojenského režimu v rokoch 1973-90, počas ktorého bolo podľa oficiálnych údajov v Čile popravených, mučených alebo zmizlo viac ako 40.000 ľudí.