Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Polícia v ČR nemá dôkaz o existencii správy vyzývajúcej na mobilizáciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Užívatelia sociálnych sietí minulý týždeň upozornili na falošné textové správy, ktoré dostávajú obyvatelia Česka.

Praha 24. januára (TASR) - Česká polícia nemá dôkaz, že falošná textová správa, ktorá sa šírila na sociálnych sieťach a v mene prezidentského kandidáta Petra Pavla vyzývala na mobilizáciu, skutočne existovala. TASR správu prevzala z webovej stránky spravodajskej televízie ČT24.

"Doteraz sa neozval nikto, kto by správu obdržal," uviedol hovorca Policajného prezídia ČR Ondřej Moravčík pre ČT24. Spresnil, že polícii sa ozvali osoby, ktoré správu údajne dostali. Polícia však relevantnosť týchto výrokov vyvrátila.

Užívatelia sociálnych sietí minulý týždeň upozornili na falošné textové správy, ktoré dostávajú obyvatelia Česka. Prezidentský kandidát Pavel ich v nich údajne vyzýval, aby sa dostavili na pobočku Armády ČR. Tam majú dostať výzbroj pre mobilizácie na Ukrajine.

Tím Petra Pavla v noci na stredu (18. januára) označil správu za falošnú, pripomína ČT24. Polícia začala šírenie týchto správ preverovať.

Od stredy (18. januára) sa na výzvu polície neozval nikto, kto by takúto správu dostal.

Druhé kolo českých prezidentských volieb, v ktorom sa proti sebe postavia Petr Pavel a bývalý premiér Andrej Babiš, sa uskutoční 27. a 28. januára.