Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Polícia v Dagestane rozháňala protesty proti mobilizácii

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Po tom, čo Putin ohlásil v stredu čiastočnú mobilizáciu, vypukli protesty vo viacerých častiach Ruska.

Moskva 25. septembra (TASR) - Ruská polícia vystrelila v nedeľu niekoľko varovných striel, aby rozohnala protesty proti čiastočnej mobilizácii, ktoré vypukli v ruskej autonómnej republike Dagestan, uviedli miestni aktivisti. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

V rámci reakcie na vyhlásenie čiastočnej mobilizácie, ktorú tento týždeň nariadil ruský prezident Vladimir Putin, zablokovali obyvatelia obce Endirej v Dagestane cesty, aby do oblasti sťažili prístup ruským úradom, uvádza nezávislá monitorovacia skupina OVD-Info.

Videá zverejnené na sociálnych sieťach okrem toho zachytávajú, ako polícia strieľa do vzduchu a potýčky medzi jej príslušníkmi a demonštrantmi.

Po tom, čo Putin ohlásil v stredu čiastočnú mobilizáciu, vypukli protesty vo viacerých častiach Ruska. Len v sobotu zadržali ruské úrady 700 ľudí na protestoch proti mobilizácii v 32 mestách, uvádza OVD-info.

Dagestan, kde väčšinu obyvateľstva tvoria moslimovia, patrí medzi ruské subjekty, z ktorých je momentálne odvádzaný najväčší počet mužov, uvádzajú pozorovatelia. Podľa aktivistov sú v rámci prebiehajúcej mobilizácie totiž povolávaní predovšetkým príslušníci ruských menšín, píše DPA.