Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Polícia v kráľovstve Eswatini rozohnala protest proti vražde politika

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Niekoľko hodín pred Masekovou vraždou kráľ Mswati III. v prejave varoval aktivistov pred žoldniermi, ktorí zabíjajú.

Manzini 28. januára (TASR) - Polícia v kráľovstve Eswatini v piatok streľbou gumovými projektilmi rozohnala dav ľudí, ktorí protestovali proti zabitiu popredného opozičného lídra v tejto poslednej absolutistickej monarchii v Afrike.

Ako informovala tlačová agentúra AFP, Thulaniho Maseka, význačného opozičného politika a popredného právnika a publicistu v oblasti ľudských práv, zastrelili neznámi útočníci minulý týždeň v jeho dome v Luhleku, vzdialenom približne 50 kilometrov od hlavného mesta Mbabane.

Následne sa v piatok zhruba 200 prívržencov opozície zišlo v meste Manzini, aby úradom odovzdali petíciu, ktorou žiadajú vyšetrenie vraždy tohto právnika. Rovnakú výzvu úradom v Eswatini adresovali aj Spojené štáty a Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR).

Eswatini - vnútrozemská krajina na juhu Afriky, predtým známa ako Svazijsko - potláča disent, a politické strany sú v nej zakázané od roku 1973. Počas niekoľko týždňov trvajúcich protestov proti monarchii v roku 2021 bolo zabitých najmenej 37 ľudí.

Niekoľko hodín pred Masekovou vraždou kráľ Mswati III. v prejave varoval aktivistov pred "žoldniermi, ktorí zabíjajú".