Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Polícia v Londýne počas Bonfire Night zatkla 12 demonštrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Demonštranti v maskách sa zhromaždili na Trafalgarskom námestí v centre Londýna. Niektorí z nich hádzali do policajtov svetlice.

Londýn 6. novembra (TASR) - Londýnska polícia v piatok zatkla 12 ľudí počas zásahu voči stovkám demonštrantov, ktorí sa v meste zhromaždili pri príležitosti sviatku známeho ako Bonfire Night. Informovala o tom v sobotu na svojej webovej stránke stanica BBC.

Londýnska Metropolitná polícia (MPS) uviedla, že za rôzne priestupky zatkla 12 osôb. Osem policajtov utrpelo počas zásahu zranenia.

Demonštranti v maskách sa zhromaždili na Trafalgarskom námestí v centre Londýna. Niektorí z nich hádzali do policajtov svetlice. Takisto pálili figurínu znázorňujúcu britského premiéra Borisa Johnsona.

Pochod známy ako Pochod milióna masiek (Million Mask March) potom pokračoval k námestiu Parliament Square, kde sa nachádzajú budovy britského parlamentu. Na tomto námestí voči účastníkom zasiahli policajti.

Mnohí z demonštrantov niesli transparenty s nápismi namierenými proti lockdownu a pandemickým opatreniam.

Takéto protesty sa 5. novembra konajú pravidelne už niekoľko rokov. Jeden z účastníkov povedal, že tie tohoročné sú "pokračovaním" protestov namierených "proti covidu".

Bonfire Night alebo noc Guya Fawkesa sa v Británii slávi ako spomienka na Sprisahanie strelného prachu z roku 1605, keď kráľ Jakub I. Stuart prežil pokus o atentát, ktorého aktérom bol Guy Fawkes. Na oslavu, že panovník prežil, začali ľudia okolo Londýna zapaľovať ohne. Neskôr parlament prijal zákon, ktorý 5. november určil za deň vďakyvzdania za neúspech sprisahania.