Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Polícia v Moskve vníma protest jednotlivca ako formu kolektívnej akcie

Ľudia kráčajú po moskovskom Červenom námestí popri Spasskej veži v Moskve, archívna smínka. Foto: TASR/AP

Podľa spravodajského servera Novaja gazeta to vyplýva z protokolu, ktorý polícia v Moskve doručila právnikovi Daniilovi Bermanovi.

Moskva 5. júna (TASR) - Protest jednotlivca, ktorý sa podľa zákona v Rusku môže konať bez úradného povolenia, môže byť podľa výkladu ruskej polície "skrytou formou kolektívneho verejného podujatia".

Podľa spravodajského servera Novaja gazeta to vyplýva z protokolu, ktorý polícia v Moskve doručila právnikovi Daniilovi Bermanovi.

Berman bol minulý nedeľu jedným z účastníkov protestu pred sídlom ruského ministerstva vnútra v centre Moskvy.

Táto akcia sa konala na protest proti zadržaniu dvoch advokátov v kaukazskej Kabardsko-balkarskej republike za to, že údajne použili násilie voči príslušníkom polície. Väčšina protestujúcich boli preto právnici alebo advokáti.

Webová stránka OVD-Info, ktorá monitoruje represálie oponentov súčasného ruského vedenia a poskytuje im rady a pomoc, podľa agentúry AFP informovala, že zadržaných bolo najmenej sedem ľudí.

Voči niektorým z nich následne polícia vzniesla obvinenie z porušenia zákazu verejných zhromaždení počas obmedzení nariadených v súvislosti s koronakrízou.

Policajný protokol podobného znenia ako Berman dostal aj ľudskoprávny aktivista Dmitrij Zachvatov, ktorý bol medzi zadržanými osobami, dodala Novaja gazeta.