Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Polícia v Moskve zadržala ľudí, ktorí sa domáhali slobodných volieb

Hlasovanie vo voľbách do Štátnej dumy a regionálnych zákonodarných zborov v Rusku 19.9.2021. Foto: TASR/AP

Tieto protestné akcie sa uskutočnili v čase, keď v Rusku vrcholí hlasovanie vo voľbách do Štátnej dumy a regionálnych zákonodarných zborov.

Moskva 19. septembra (TASR) - Polícia v Moskve v nedeľu zadržala niekoľko účastníkov individuálnych protestov. Informovala o tom rozhlasová stanica Echo Moskvy, ktorá s odvolaním sa na ľudskoprávny projekt OVD-Info dodala, že jednotlivci stáli na Puškinovom námestí v centre Moskvy, pričom mali v rukách plagáty s nápismi "Za slobodné a spravodlivé voľby", "Som za spravodlivé voľby" či "Slobodu politickým väzňom".

Okrem toho na policajnú stanicu v Moskve predviedli z Červeného námestia muža, ktorému bolo spod rozopnutého saka vidno tričko s nápisom "Slobodu Navaľnému" a s podobizňou tohto odsúdeného a väzneného opozičného politika.

Podľa samotného zadržaného sa mu polícia pokúšala toto tričko vziať.

Tieto protestné akcie sa uskutočnili v čase, keď v Rusku vrcholí hlasovanie vo voľbách do Štátnej dumy a regionálnych zákonodarných zborov. Vo viacerých subjektoch Ruskej federácie vo voľbách rozhodovali aj o ich najvyšších predstaviteľoch.

Ministerstvo vnútra Ruskej federácie v nedeľu podvečer informovalo, že počas volieb nedošlo k žiadnym narušeniam, ktoré by mohli ovplyvniť ich výsledky.

Združenie Golos, ktoré monitoruje predvolebnú kampaň a priebeh volieb v Rusku, však eviduje mnoho hlásení o porušení pravidiel pri voľbách.

Spolupredseda združenia Golos Grigorij Meľkoňjanc pre Echo Moskvy uviedol, voliči sa sťažujú na nedostatočnú ochranu hlasovacích lístkov počas nocí. Členovia volebných komisií i pozorovatelia sa zasa ponosujú komplikovanosť postupov pri narábaní s hlasovacími lístkami, ktoré majú za následok chyby.

Dodal, že počas hlasovania v rôznych regiónoch došlo k pomerne "značnému počtu prípadov masového vhadzovania" nie voličmi upravených hlasovacích lístkov, ktoré boli zaznamenané na videu i fotografiách.

Podľa Meľkoňjanca celkový počet hlásení o narušeniach počas volieb "prevyšuje ich počet počas volieb v roku 2016".