Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Polícia v Nikarague zadržala štvrtého možného kandidáta na prezidenta

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Chamorra je bratrancom ďalšej nádejnej prezidentskej kandidátky, Cristiany Chamorrovej, ktorú minulú stredu vláda obvinila z prania špinavých peňazí a polícia u nej doma následne vykonala raziu.

Managua 9. júna (TASR) - Polícia v Nikarague zadržala ďalšieho možného kandidáta na prezidenta. Ide tak už o štvrtého zadržaného potencionálneho vyzývateľa súčasného prezidenta Daniela Ortegu za uplynulých desať dní, informovala v stredu agentúra AFP.

Polícia zadržala Juana Sebastiána Chamorru ešte v utorok uňho doma neďaleko hlavného mesta Managua. Stalo sa tak krátko po tom, čo policajti zadržali tretieho možného kandidáta na prezidenta, Félixa Maradiagu.

AFP konštatuje, že 44-ročný aktivista Maradiaga čelí spomedzi spomenutej štvorice najzávažnejším obvineniam. Polícia uviedla, že "je vyšetrovaný za činy podkopávajúce nezávislosť, zvrchovanosť a (právo na) sebaurčenie, za podnecovanie zahraničných zásahov do vnútorných záležitostí (Nikaraguy) a za vyzývanie na vojenské zásahy". Obvinený je tiež z využívania "financovania od zahraničných mocností na vykonávanie teroristických činov a destabilizáciu (krajiny)," dodala polícia.

Chamorra bol zatknutý na základe obvinení z "podnecovania zahraničných zásahov do vnútorných záležitostí" Nikaraguy a za prípravu "páchania teroristických činov", ktoré mali byť financované zo zahraničia, píše AFP s odvolaním sa na policajné vyhlásenie.

Chamorra je bratrancom ďalšej nádejnej prezidentskej kandidátky, Cristiany Chamorrovej, ktorú minulú stredu vláda obvinila z prania špinavých peňazí a polícia u nej doma následne vykonala raziu. Odvtedy sa nachádza v domácom väzení.

Táto 67-ročná novinárka je považovaná za vážneho vyzývateľa prezidenta Ortegu, hoci ten doteraz nepotvrdil, že vo voľbách naplánovaných na 7. novembra sa bude uchádzať o štvrté volebné obdobie.

V sobotu bol na základe obvinení z činov "proti nikaragujskej spoločnosti a právam ľudu" zatknutý Arturo Cruz Sequeira – niekdajší veľvyslanec Nikaraguy v USA. V pondelok mu sudca nariadil trojmesačné odňatie slobody zatiaľ čo bude prebiehať vyšetrovanie.

Obvinenia voči všetkým zadržaným kandidátom súvisia so sporným zákonom o velezrade, ktorý bol prijatý vlani v decembri a jeho cieľom je podľa kritikov zabrániť opozícii uchádzať sa o priazeň voličov. Tresty väzenia podľa tejto právnej normy hrozia "tým, ktorí žiadajú, oslavujú či oceňujú zavedenie sankcií voči nikaragujskému štátu".