Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Polícia v Paríži zastavila podozrivého z útokov, nezadržala ho

Na nedatovane snímke vydanej francúzskou políciou 26-ročný Salah Abdeslam. Foto: TASR/AP

Abdeslam Salah je bratom jedného zo samovražedných atentátnikov, ktorí útočili v parížskom klube Bataclan.

Paríž 16. novembra (TASR) - Muža podozrivého z účasti na piatkových teroristických útokoch v Paríži, po ktorom medzičasom vyhlásili medzinárodné pátranie, v sobotu policajti kontrolovali, avšak nezadržali. Informovali o tom v nedeľu večer francúzske noviny Le Monde.

Abdeslama Salaha podľa správy polícia kontrolovala v meste Cambrai na severe Francúzska v rámci sprísnených kontrol na hraniciach. V aute s ním cestovali ďalší dvaja pasažieri, napísala agentúra DPA.

Tieto informácie sú podľa nej v súlade s vyjadrením parížskeho prokurátora Francoisa Molinsa, ktorý v sobotu večer povedal, že neďaleko hranice pri rutinnej kontrole zastavili vozidlo s troma cestujúcimi. Jedným z nich bol francúzsky občan s bydliskom v Belgicku, ktorý prenajal jedno z áut použitých atentátnikmi. Minister však neposkytol bližšie údaje o totožnosti tohto muža.

Abdeslam Salah je bratom jedného zo samovražedných atentátnikov, ktorí útočili v parížskom klube Bataclan. Belgická polícia po ňom v nedeľu vyhlásila medzinárodné pátranie.

Na parížskom predmestí uskutočnili domovú prehliadku

Pri pátraní po páchateľoch teroristických útokov v Paríži uskutočnila francúzska polícia v nedeľu neskoro večer domovú prehliadku na parížskom predmestí Bobigny. S odvolaním sa na francúzske médiá o tom v noci na dnes informovala agentúra DPA.

Podľa svedka policajti okrem toho hovorili so susedmi. Bližšie podrobnosti o domovej prehliadke a jej výsledkoch nie sú zatiaľ známe.

Španielske noviny El País na svojej webovej stránke informovali, že francúzske vyšetrovacie orgány upozornili príslušné španielske miesta na to, že podozrivý, po ktorom vyhlásili medzinárodné pátranie, mohol utiecť do Španielska.

Podľa správy bolo Španielsko rovnako ako Belgicko prostredníctvom informačného systému schengenského priestoru varované pred možným príchodom 26-ročného Salaha Abdeslama. Jeho útek do Španielska je však "len možnosťou".

Salah podľa francúzskych médií v sobotu ráno kontrolovali policajti v severofrancúzskom meste Cambrai v rámci sprísnených bezpečnostných opatrení - teda len niekoľko hodín po útokoch v Paríži z piatkového večera. V jeho aute sedeli ďalší dvaja cestujúci, vozidlo však pustili ďalej. Salahov brat patril k samovražedným atentátnikom v parížskom kultúrnom centre Bataclan, v ktorom zahynulo takmer 90 ľudí. Jeho ďalšieho brata zadržali v sobotu v Belgicku.