Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Polícia v Podgorici rozohnala demonštrantov slzotvorným plynom

Demonštranti zapaľujú svetlice počas zhromaždenia pred budovou parlamentu v Podgorici v Čiernej Hore v pondelok 12. decembra 2022. Foto: TASR - AP

Demonštranti sa zhromaždili pod sloganom "Je nás veľa" a pred budovou čiernohorského parlamentu hádzali do policajtov kamene i svetlice.

Podgorica 12. decembra (TASR) - Slzotvorným plynom zakročila v pondelok čiernohorská polícia s cieľom rozohnať stovky demonštrantov, ktorí sa v hlavnom meste Podgorica zišli na protest proti prijatiu zákona o obmedzení prezidentských právomocí a proti neschopnosti parlamentu vymenovať sudcov ústavného súdu. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Demonštranti sa zhromaždili pod sloganom "Je nás veľa" a pred budovou čiernohorského parlamentu hádzali do policajtov kamene i svetlice. Pokúsili sa tiež preraziť policajnú bariéru. "Dnes sme zablokovali Podgoricu," uviedol aktivista Predrag Vušurovič, ktorý zároveň na piatok ohlásil ďalšie demonštrácie.

Čierna Hora je už niekoľko mesiacov v patovej politickej situácii. Ústavný súd totiž v dôsledku odchodu sudcov do dôchodku zostal bez kvóra. To môže sťažiť konanie budúcoročných prezidentských a tiež predčasných parlamentných volieb.

Čiernohorský 81-členný parlament, v ktorom nesúrodá koalícia proeurópskych a prosrbských strán disponuje väčšinou jedného hlasu, sa nedokázal dohodnúť na vymenovaní nových sudcov.

Pročiernohorské organizácie a opozičné politické strany minulý mesiac začali v hlavnom meste Podgorica s protivládnymi protestmi. Požadujú voľby, odblokovanie ústavného súdu a stiahnutie zákona o obmedzení právomocí dlhoročného prezidenta Mila Djukanoviča, spresňuje Reuters.

Čierna Hora je členskou krajinou Severoatlantickej aliancie (NATO) a kandidátom na vstup do Európskej únie (EÚ). Politika v tejto malej balkánskej republike s iba 625.000 obyvateľmi je dlhodobo poznačená sporom medzi tými, ktorí samých seba identifikujú ako Čiernohorcov, a Srbmi, ktorí odmietajú nezávislosť Čiernej Hory od bývalej štátnej únie so susedným a oveľa väčším Srbskom.