Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Polícia v Taliansku zasahovala proti 17 radikálnym odporcom očkovania

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

V Taliansku je v súčasnosti plne zaočkovaných 84 percent obyvateľov starších ako 12 rokov.

Rím 15. novembra (TASR) - Talianska polícia vykonala v pondelok sériu domových prehliadok zameraných proti 17 radikálnym členom četovacej skupiny, ktorých podozrieva z podnecovania k násiliu voči vládnym či zdravotným predstaviteľom pre ich podporu obmedzení v súvislosti s koronavírusom. Informovala o tom agentúra AP.

Polícia v meste Turín uviedla, že četovacia skupina "Basta Dittatura" (Dosť bolo diktatúry) mala na sociálnej sieti Telegram desaťtisíce členov a bola hlavným fórom na organizovanie protestov proti covidpasom.

Polícia dnes už zrušenú četovaciu skupinu monitorovala niekoľko týždňov a identifikovala 17 extrémistov, ktorí sa okrem iného vyhrážali talianskemu premiérovi Mariovi Draghimu.

Ďalšími terčmi vyhrážok sa stali aj policajti, lekári, vedci, novinári a iné verejné osobnosti obvinené zo "zotročovania" a "spolupráce" so zavedenou "diktatúrou", uvádza sa vo vyhlásení polície.

Tak ako iné mnohé európske krajiny aj talianska vláda v snahe spomaliť šírenie nákazy koronavírusom zaviedla covidpasy. Slúžia ako potvrdenie o očkovaní proti koronavírusu, negatívnom výsledku testu alebo nedávnom prekonaní ochorenia COVID-19. Tento preukaz v Taliansku požadujú od každého, kto chce jesť v interiéroch reštaurácií či cestovať vnútroštátnymi vlakmi a autobusmi.

Protesty proti opatreniam zameraným na zastavenie šírenia koronavírusu sa v krajine vyostrili po tom, čo covidpasy vláda v polovici októbra rozšírila i na pracoviská, pripomína AP. Minulý víkend sa na proteste v Miláne zúčastnil odporca očkovania Robert F. Kennedy Jr., synovec bývalého amerického prezidenta Johna F. Kennedyho.

V Taliansku je v súčasnosti plne zaočkovaných 84 percent obyvateľov starších ako 12 rokov, uvádza AP.