Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Polícia v Taliansku zasahovala v domoch členov krajnej pravice

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Policajti prehľadali domovy 25 členov zoskupenia Ultima Legione (Posledná légia) pre podozrenia zo šírenia nenávistného obsahu na internete, namiereného proti moslimom, židom a homosexuálom.

Rím 20. mája (TASR) - Talianska polícia vykonala vo štvrtok razie v domoch viacerých členov krajne pravicového zoskupenia, ktoré sa údajne pokúšalo založiť novú fašistickú stranu. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tamojšiu políciu.

Policajti prehľadali domovy 25 členov zoskupenia Ultima Legione (Posledná légia) pre podozrenia zo šírenia nenávistného obsahu na internete, namiereného proti moslimom, židom a homosexuálom. Počas razií v celkovo 18 provinciách zaistili strelné zbrane, muníciu, nože, fašistické memorabílie či predmety s krajne pravicovou symbolikou vrátane nacistických vlajok a fotografií talianskeho fašistického diktátora Benita Mussoliniho, píše Reuters.

Polícia informovala, že pri zásahoch nikoho nezadržala, dve osoby však vyšetruje pre držbu neregistrovaných zbraní.

Členovia zmienenej krajne pravicovej skupiny sa otvorene hlásia k fašistickej ideológii a násilie považujú za spôsob riešenia politických sporov, uviedla polícia vo vyhlásení.

Členovia tohto zoskupenia zároveň popierajú pandémiu koronavírusu, ktorú považujú za konšpiráciu vytvorenú finančnými a náboženskými skupinami, uviedol pre Reuters Eugenio Spina, šéf protiteroristického oddelenia talianskej polície. Zároveň dodal, že cieľom skupiny je vytvorenie novej fašistickej strany.

Vyšetrovanie členov tohto zoskupenia sa začalo ešte v roku 2019 v stredotalianskom regióne Abruzzo, pričom neskôr sa rozšírilo až do 18 talianskych provincií, doplnila polícia.