Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Polícia vyhnala propalestínskych demonštrantov z berlínskej univerzity

Propalestínskych demonštrantov, ktorí ukazujú znak víťazstva, sprevádza polícia pri odchode z budovy Humboldtovej univerzity (HU) v Berlíne vo štvrtok 23. mája 2024. Foto: TASR/AP

Polícia tiež informovala, že v rámci rozháňania demonštrantov uložila aj približne 130 osobám krátkodobé obmedzenie pohybu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 24. mája (TASR) - Polícia rozohnala vo štvrtok večer propalestínskych demonštrantov, ktorí okupovali časť Humboldtovej univerzity (HU) v Berlíne, informuje TASR podľa agentúry DPA.

Polícia použila silu na otvorenie dverí v miestnostiach, kde sa študenti zabarikádovali. Z areálu univerzity vyviedla aj ľudí, ktorí z demonštrácie odišli dobrovoľne, pričom zisťovala ich totožnosť. Pri zásahu však neboli hlásené nijaké zranenia.

Hovorkyňa polície informovala, že od stredy okupovalo priestory tamojšej Katedry sociálnych vied dovedna zhruba 150 propalestínskych demonštrantov. Aj potom, ako sa polícii podarilo okupantov z miestností vyhnať, sa na univerzite ešte na krátky čas ukrývalo zhruba 50 demonštrantov. Neskôr však polícia oznámila, že odišli aj poslední z nich, a ich akciu vyhlásila za ukončenú.

Polícia tiež informovala, že v rámci rozháňania demonštrantov uložila aj približne 130 osobám krátkodobé obmedzenie pohybu.

Za protestom stála iniciatíva známa ako Študentská koalícia Berlín, ktorá obvinila Izrael z genocídy a pokračujúcich masových vrážd v Pásme Gazy, pričom demonštráciou chcela vyjadriť "bezpodmienečnú solidaritu s Palestínčanmi".

Rektorka Humboldtovej univerzity Julia von Blumenthalová dala aktivistom do štvrtka 18.00 večera čas na to, aby sa pokojne rozišli a okupáciu priestorov ukončili. Vo štvrtok pritom rokovala ako s aktivistami aj širším vedením školy a hovorila tiež s políciou. Vyjadrila však poľutovanie nad skutočnosťou, že sa jej s aktivistami napriek začatému dialógu nepodarilo dohodnúť.

Nariadenie na ukončenie ich okupácie podľa jej slov prišlo "z najvyšších miest", a síce od berlínskeho starostu Kaia Wegnera. Starosta už predtým pomerne ostro vyzýval univerzitu na platforme X, aby voči demonštrantom zakročila. "Vyučovanie musí pokračovať! Naše univerzity sú miestom poznania a kritickej diskusie - a nie bezprávnym priestorom pre antisemitov + sympatizantov terorizmu," napísal vo svojom príspevku.

Rektorka von Blumenthalová dodala, že univerzita nevznesie voči demonštrantom nijaké obvinenia, nakoľko ich dočasnú okupáciu tolerovala. Či pri svojom proteste spôsobili aktivisti aj nejaké škody na majetku, nebolo bezprostredne známe.