Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Desiatky demonštrantov vyviedli z univerzity Sciences Po v Paríži

Študenti sa zhromažďujú neďaleko univerzity Sciences Po v piatok 3. mája 2024 v Paríži. Foto: TASR/AP

Jeden zo študentov pre AFP uviedol, že v čase policajného zákroku sa v budove na Rue Saint-Guillaume nachádzalo približne 50 študentov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Paríž 3. mája (TASR) - Polícia v piatok vnikla do priestorov parížskej univerzity Sciences Po, aby zo vstupnej haly vyhnala desiatky študentov protestujúcich proti vojne v Pásme Gazy, informuje TASR podľa agentúr AFP a Reuters.

Jeden zo študentov pre AFP uviedol, že v čase policajného zákroku sa v budove na Rue Saint-Guillaume nachádzalo približne 50 študentov. Televízne zábery z miesta potvrdili, že evakuácia mala nenásilný priebeh.

Univerzita Sciences Po (Parížsky ústav politických vied) so zameraním na spoločenské vedy sa stala epicentrom protestov študentov, ktorí vyjadrujú nespokojnosť s vojnou v Pásme Gazy a žiadajú prerušenie akademických väzieb Francúzska s Izraelom.

Protesty vo Francúzsku sú na rozdiel od takýchto demonštrácií v USA nenásilné, ich rozsah je však oveľa menší, pripomína Reuters.

Univerzita bola v piatok uzavretá a v jej okolí boli nasadení policajti. Jeden zo študentov pre Reuters uviedol, že demonštranti odmietli ultimátum zo strany univerzity, aby sa z väčšej časti budovy stiahli a pohybovali sa len na určenej menšej ploche.

Úradujúci dočasný riaditeľ Sciences Po Jean Basseres vo štvrtok odmietol požiadavku študentov, aby univerzitná rada odhlasovala konanie o vyšetrovaní jej partnerstiev s izraelskými univerzitami.