Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Polícia z troch krajín EÚ pomôže Slovinsku s ochranou hraníc

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tento krok je súčasťou úsilia slovinského premiéra Janeza Janšu posilniť kontroly na hraniciach na základe predpokladov, že migrácia počas letných mesiacov zosilnie.

Ľubľana 7. mája (TASR) - Slovinská vláda v piatok oznámila, že policajti z troch ďalších európskych krajín budú pomáhať pri strážení hraníc s Chorvátskom v súvislosti s očakávaným nárastom počtu migrantov. Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Príslušníkom slovinskej pohraničnej stráže budú pomáhať piati policajti z Estónska, šiesti z Litvy a desiati z Poľska, informovala slovinská tlačová agentúra STA s odvolaním sa na slovinské ministerstvo vnútra.

Tento krok je súčasťou úsilia slovinského premiéra Janeza Janšu posilniť kontroly na hraniciach na základe predpokladov, že migrácia počas letných mesiacov zosilnie. Janša je spojencom maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorý je proti prijímaniu migrantov, píše AP.

Na Balkáne uviazli tisíce ľudí, ktorí sa ilegálne pokúšajú prejsť cez hranice smerom do bohatých krajín Európskej únie. Migranti počas toho prechádzajú cez územie Slovinska a Chorvátska, ktoré sú obe členskými krajinami EÚ. Chorvátsko však nie je súčasťou schengenského priestoru, v ktorom je možný voľný pohyb osôb.