Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Polícia uskutočnila riadený výbuch v byte strelca z Denveru

Okno bytu vraha Jamesa Holmesa Foto: TASR/AP

Akcia v byte podozrivého strelca Jamesa Holmesa nemá určené časové limity.

Aurora 21. júla (TASR) - Malý výbuch dnes nastal v byte plnom nastražených výbušnín, ktorý patril strelcovi z kina na predmestí amerického Denveru. Tlačovú agentúru Reuters o tom informoval svedok.

Operáciu v byte na predmestí Aurora uskutočnil na diaľku tím vyškolený na zneškodňovanie bômb. Niekto viackrát skríkol "Požiar v byte!" a začala húkať siréna hasičského auta. Nastalo niekoľkosekundové ticho a potom sa ozval výbuch, nie oveľa hlasnejší než rana z brokovnice.

Oheň ani dym nebolo vidieť, ale explózia rozbila zvyšky skla na okne bytu, ktorý patril podozrivému masovému vrahovi Jamesovi Holmesovi. Ten zabil v kine v piatok na nočnej premiére nového filmu o Batmanovi 12 ľudí a ďalších približne 50 osôb zranil.

Experti vykonali riadenú explóziu pomocou robota, ktorý umiestnil trubicu neďaleko podomácky vyrobeného výbušného zariadenia v páchateľovom byte a premiestnil sa ďalej do bezpečia - potom odborníci trubicu odpálili.



Policajná seržantka v Aurore Cassidee Carlsonová oznámila, že riadená detonácia bola úspešná. Dodala, že práca zásahového tímu v byte pokračuje a odborníci sa snažia zneškodniť ďalšie výbušné zariadenia. Carlsonová upozornila, že možno dôjde k ďalším výbuchom, ale okolité ulice sú prístupné.

Na archívnej snímke 24-ročný doktorant neurológie na University of Colorado James Holmes, ktorý podľa polície v noci na 20.júla 2012 zastrelil v kine v Aurore 12 ľudí a postrelil 59.
Foto: TASR/AP
Podľa slov Carlsonovej je stále možné, že tím bude musieť výbušniny odpáliť, čo môže spôsobiť ohlušujúci zvuk a požiar. V byte sa budú snažiť zachovať čo najviac dôkazov. Obyvateľov budovy a okolitých domov z bezpečnostných dôvodov evakuovali.

Okolo obytnej budovy rozmiestnila polícia vozidlá a množstvo príslušníkov.

Úrady upozornili ľudí na prípadný výbuch a poučili ich, čo majú očakávať.

Prvým cieľom je zabezpečiť priestory a odstrániť z bytu predmety, ktoré by mohli vybuchnúť - vrátane 30 nábojov, ktoré umiestnia na autá s pieskom a odvezú na miesto zneškodňovania.

Akcia nemá určené časové limity. Polícia sa nechce ponáhľať.

Podozrivý strelec James Holmes (24) žil na treťom poschodí domu. Polícia ho zatkla po čine. Holmes strieľal na nočnej premiére nového filmu o Batmanovi Návrat Temného rytiera v kine v Aurore, predmestí Denveru v štáte Colorado. Páchateľ tam zabil 12 ľudí a približne 50 ďalších osôb zranil.