Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Polícia začína vyšetrovať večierky na Downing Street počas lockdownu

Britský premiér Boris Johnson. Foto: TASR/AP

Britské médiá počas pondelka a utorka informovali o ďalších možných porušeniach pandemických pravidiel počas narodeninovej oslavy premiéra Borisa Johnsona 19. júna 2020.

Londýn 25. januára (TASR) - Londýnska polícia v utorok oznámila, že začína vyšetrovať večierky, ktoré sa počas pandémie koronavírusu konali v sídle britského premiéra na Downing Street. Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica BBC.

Komisárka Metropolitnej polície (MPS) Cressida Dicková povedala, že MPS vyšetruje "možné porušenia pandemických pravidiel" na Downing Street 10 a na ulici Whitehall počas posledných dvoch rokov.

Na ulici Whitehall v centre Londýna sídli viacero ministerstiev a vládnych úradov.

Druhá stála tajomníčka úradu vlády Sue Grayová v súčasnosti vedie vyšetrovanie možného porušenia pandemických opatrení členmi britskej vlády počas lockdownu. Žiadosť o začatie policajného vyšetrovania podľa Diskovej vychádza z informácii z tohto vyšetrovania i zo zistení príslušníkov MPS.

Vyšetrovanie tajomníčky Grayovej podľa hovorcu britskej vlády pokračuje a "udržiava spojenie" s Metropolitnou políciou.

Úrad britského premiéra na Downing Street potvrdil, že personál sa na tejto adrese na krátko zišiel na oslave v období, keď bol v Británii v platnosti lockdown. Downing Street však odmietol tvrdenia médií o večierku s 30 osobami.

Viacerí členovia Konzervatívnej strany už Johnsonovi v spojitosti s večierkami na Downing Street vyjadrili nedôveru. Poslanec David Davis ho minulú stredu (19. januára) požiadal, aby v spojitosti so spornými večierkami odstúpil.