Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Polícia zadržala novinárov požadujúcich prepustenie Safronova

Na snímke policajti zadržujú novinára denníka Kommersant Alexandra Černycha, ktorý má na sebe oblečené tričko s nápisom Sloboda Safronovi počas zhromaždenia na podporu bývalého novinára Ivana Safranova neďaleko väznice Lefortovo v Moskve 13. júla 2020. Foto: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) má podozrenie, že Safronov odovzdával informácie vojenského charakteru českým tajným službám.

Moskva 13. júla (TASR) - Moskovská polícia v pondelok zadržala viac ako desiatku novinárov, ktorí vyjadrovali nespokojnosť so zadržiavaním bývalého žurnalistu Ivana Safronova obvineného z vlastizrady. Informovala o tom agentúra AP.

Polícia obkľúčila a zaistila skupinu novinárov, ktorí plánovali demonštrovať pred budovou vyšetrovacej väznice Lefortovo v Moskve, kde Safronova zadržiavajú od 7. júla.

Pondelňajší protest sa konal v deň, keď voči Safronovovi oficiálne vzniesli obvinenie z vlastizrady.

V prípade uznania za vinného hrozí bývalému novinárovi až 20 rokov odňatia slobody v trestaneckej kolónii. Ivan Safronov v posledných mesiacoch pracoval ako poradca riaditeľa ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos.

Safronovovo zatknutie vyvolalo znepokojenie medzi novinármi nezávislých ruských médií, ktorí obvinenia vznesené voči nemu označili za absurdné, píše AP. Tieto médiá takisto spustili kampaň na jeho podporu.

Ivana Safronova, ktorý v minulosti pôsobil ako novinár v redakciách denníkov Vedomosti a Kommersant, budú na základe súdneho rozhodnutia zadržiavať vo vyšetrovacej väzbe minimálne do 6. septembra.

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) má podozrenie, že Safronov odovzdával informácie vojenského charakteru českým tajným službám. Podľa vyšetrovateľov koncovým príjemcom týchto informácií boli Spojené štáty. Podľa Safronovovho advokáta neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by tento bývalý novinár skutočne odovzdal nejaké materiály českým agentom.