Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Polícia zasahovala v Londýne na proteste proti pandemickými opatreniam

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Polícia zasiahla proti stovkám demonštrantov, ktorí sa zhromaždili na londýnskom Trafalgarskom námestí.

Londýn 19. septembra (TASR) - Polícia v Londýne v sobotu zasahovala proti demonštrantom, ktorí vyjadrovali nespokojnosť s opatreniami zavedenými na zabránenie šírenia koronavírusu SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AP.

Polícia zasiahla proti stovkám demonštrantov, ktorí sa zhromaždili na londýnskom Trafalgarskom námestí. Niektorí z protestujúcich sa usilovali zabrániť policajtom v zatýkaní a doprava v tejto oblasti bola narušená.

Demonštranti mali banery a tabule s nápismi ako "Toto je už tyrania" a vykrikovali heslá ako "sloboda". Polícia uviedla, že sa vyskytli prejavy násilia a nepriateľstva voči jej príslušníkom. Účastníkov pod hrozbou zatknutia vyzvala, aby sa urýchlene rozišli.

Britská vláda počas uplynulého týždňa vydala opatrenie, ktorým zakázala spoločenské zhromaždenia viac než šiestich osôb. Vláda v piatok takisto oznámila zavedenie nových opatrení v strednej a severozápadnej časti Anglicka a v grófstve West Yorkshire.

Predstavitelia vlády však podľa AP zvažujú zavedenie ešte prísnejších opatrení v celej krajine po tom, ako britský premiér Boris Johnson v piatok vyhlásil, že prichádza druhá vlna pandémie koronavírusu.

Starosta Londýna Sadiq Khan povedal, že mesto môže zaviesť také isté opatrenia, aké sú už v platnosti na iným miestach v krajine. Mali by zahŕňať nočný zákaz vychádzania, obmedzenie otváracích hodín krčiem a zákaz návštev v domácnostiach.

"Je veľmi pravdepodobné, že v Londýne budú čoskoro zavedené ďalšie opatrenia s cieľom spomaliť šírenie vírusu," povedal Khan.

Británia v sobotu hlásila 4422 nových potvrdených prípadov nákazy, čo je najvyšší počet od začiatku mája, uvádza na svojej webovej stránke stanica Sky News.