Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Gruzínska polícia zasiahla kvôli zákone o agentoch zahraničného vplyvu

Ilustračné foto Foto: TASR - Jaroslav Novák

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová avizovala, že využije svoje právo a bude vetovať zákon o zahraničných agentoch.

Tbilisi/Praha 7. marca (TASR) — Gruzínsky parlament v utorok v prvom čítaní schválil návrh zákona o agentoch zahraničného vplyvu. Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) s tým, že do parlamentu bol doručený aj návrh zákona o registrácii zahraničných agentov, ktorý bude prerokovaný na ďalšej schôdzi.

Prvý z návrhov predložilo parlamentu hnutie Sila ľudu a poslanci vládnucej strany Gruzínsky sen ho podporili.

Podľa RFE/RL zo 150 poslancov gruzínskeho parlamentu za zákon hlasovalo 76, proti bolo 13 a 61 sa zdržalo hlasovania.

Predkladatelia označili zákon o agentoch zahraničného vplyvu za "gruzínsky", druhý — o registrácii zahraničných agentov — zasa za americký, keďže ide údajne o preklad amerického zákona o registrácii zahraničných agentov (FARA).

Zástupcovia gruzínskej opozície, mimovládnych organizácií a novinárov, krajín EÚ a USA sú presvedčení, že gruzínska vláda sa snaží prevziať skúsenosti Ruska s bojom proti tzv. zahraničným agentom a vytvoriť v krajine represívny mechanizmus.

RFE/RL citovala reakciu Bruselu, podľa ktorého prijatie takýchto zákonov je nezlučiteľné s implementáciou odporúčaní pre Gruzínsko ako kandidáta na členstvo v EÚ, ako aj s normami a hodnotami EÚ.

Po schválení oboch návrhov zákonov parlamentom v prvom čítaní budú zaslané Benátskej komisii. Zdroje strany Gruzínsky sen uviedli, že zákony budú schválené aj v prípade, že Benátska komisia príde s "neopodstatnenými pripomienkami".

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová avizovala, že využije svoje právo a bude vetovať zákon o zahraničných agentoch. Vládnuca strana ho zrejme bude schopná prelomiť, upozornila RFE/RL.

Rozhodnutie vedenia parlamentu, že návrhy zákonov o tzv. zahraničných agentoch budú prerokované už na utorkovom plenárnom zasadnutí namiesto štvrtkového, bolo prekvapením pre všetkých poslancov vrátane opozičných.

Po tom, ako bola správa o zmene programu schôdze parlamentu medializovaná, sa zvýšil počet účastníkov protestnej akcie zvolanej odporcami zákonov pred budovu zákonodarného zboru v centre Tbilisi. Polícia proti nim podvečer zasiahla slzotvorným plynom.

Takéto protestné akcie sa v Tbilisi konajú už niekoľko dní. Proeurópski demonštranti vyvesili pred parlamentom obrovské gruzínske vlajky a vlajky EÚ.