Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Polícia zasiahla vodnými delami na proteste proti prezidentovi Saídovi

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Do centra mesta bol nasadený veľký počet príslušníkov bezpečnostných síl, ktorí demonštrantom bránili v preniknutí na bulvár Habíba Búrkíbu.

Tunis 14. januára (TASR) - Tuniská polícia použila v piatok vodné delá a slzotvorný plyn na rozohnanie stoviek demonštrantov, ktorí vyšli do centra hlavného mesta Tunis napriek zákazu zhromažďovania, aby protestovali proti prezidentovi Kajsovi Saídovi. Informovala o tom agentúra AFP.

Tuniský prezident odvolal koncom júla z funkcie premiéra Hišáma Mašíšího a následne pozastavil činnosť parlamentu, pričom od vtedy v podstate vládne formou dekrétov, píše AFP.

Približne 300 odporcov prezidenta a týchto jeho krokov sa v piatok zišlo na proteste v centre Tunisu. Porušili tak od štvrtka platiace epidemiologické opatrenia zahŕňajúce nočný zákaz vychádzania aj zákaz zhromažďovania sa. Tie boli zavedené pre vysoký nárast prípadov nákazy koronavírusom v Tunisku.

AFP informovala, že na proteste došlo k desiatkam zatknutí. Niektorí z demonštrantov sa pokúšali preraziť policajné zátarasy, pričom policajti voči nim použili obušky.

Do centra mesta bol nasadený veľký počet príslušníkov bezpečnostných síl, ktorí demonštrantom bránili v preniknutí na bulvár Habíba Búrkíbu, kde sídli ministerstvo vnútra, a ktorý sa pred 11 rokmi stal hlavným dejiskom demonštrácií vedúcich k zosadeniu už zosnulého tuniského exprezidenta a diktátora Zína Ábidína bin Alího.

Saíd si svojim júlovým uzurpovaním moci rozhneval politických oponentov vrátane islamisticky orientovanej strany an-Nahda. Niektorí Tunisania, unavení z korupcie štátnych činiteľov však jeho kroky privítali, približuje AFP.

Prívržencom tuniskej strany an-Nahda však tieto kroky pripomínajú niekdajšie tvrdé zásahy egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího voči islamistickej opozícií, pri ktorých prišli v roku 2013 o život stovky ľudí a tisícky ďalších skončili za mrežami.