Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Polícia zatkla dvoch mladíkov za ničenie kresťanských hrobov na Sione

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ničenie hrobov kresťanských osobností na cintoríne na vrchu Sion znepokojili kresťanskú menšinu v meste a vyvolali celosvetové odsúdenie.

Jeruzalem 6. januára (TASR) — Izraelská polícia v piatok zatkla dvoch tínedžerov, ktorí 1. januára poškodili viac ako dve desiatky kresťanských hrobov na historickom jeruzalemskom cintoríne. TASR informuje podľa agentúry AP.

Izraelská polícia mená podozrivých vandalov nezverejnila, uviedla len, že sú obyvateľmi stredného Izraela a majú 18 a 14 rokov. Poškodené náhrobky boli objavené v utorok, pričom útok mladíkov sa podľa záznamov bezpečnostnej kamery odohral 1. januára. Na nich vidno, ako mladí útočníci kopali do krížov a rozbíjali náhrobky. Na hlave mali jarmulku (židovskú čiapku) a na odeve rituálne strapce cicit.

Ničenie hrobov kresťanských osobností na cintoríne na vrchu Sion znepokojili kresťanskú menšinu v meste a vyvolali celosvetové odsúdenie. Cintorín má viac ako 170 rokov a sú na ňom pochované viaceré významné osobnosti.

Predstaviteľ ambasády USA pre palestínske záležitosti vo štvrtok označil za "znepokojivé", že toto náboženské miesto sa opäť stalo terčom útoku. "Vandalizmus na náboženskom mieste zo strany kohokoľvek je neprijateľný, Jeruzalem musí byť mestom pre všetkých jeho obyvateľov," uviedol.

"Akékoľvek poškodenie náboženských inštitúcií a miest je vážne a poškodzuje jedinečnú a jemnú štruktúru života, ktorá v meste existuje," uviedla polícia a označila čin za "úmyselný vandalizmus".

Hora Sion leží za hradbami jeruzalemského Starého mesta a po stáročia priťahuje kresťanských pútnikov ako miesto Poslednej večere Ježiša Krista. Uctievajú ho aj Židia ako miesto, kde odpočíva biblický kráľ Dávid.